Ik groeide op met het gevoel dat er iets mis met me was – dat ik minder was. Nu weet ik dat wat anderen ten onrechte als ‘fout’ of ‘anders’ identificeerden, eigenlijk buitengewoon was. Als ik de belangrijkste ADHD waarheden had gekend, had dit me heel veel gebracht.

Ik hoorde de stem van mijn lerares van de derde klas, maar de bloemen buiten het raam riepen mijn naam luider, dus ik lette erop. Ze klapte in haar handen voor mijn gezicht en snauwde: ‘Waarom let je niet op? Stop met dagdromen.” Ik was aan het opletten, alleen niet op de juiste dingen, blijkbaar. Beschaamd en gekwetst wilde ik wegrennen en huilen. Ik vroeg me af wat is er mis met mij?

“ADHD kan gevoelens van schaamte, angst en onzekerheid veroorzaken”. Het is belangrijk je hier als ouder bewust van te zijn. Zo zie je eerder dat kinderen pijn lijden onder de druk van spot, uitdagingen en frustratie. Blijf de schoonheid, vreugde en wijsheid van kinderen zien.

Dit is wat ik wou dat ik wist toen ik een kind was met ADHD .

ADHD waarheden waarvan ik wou dat ik ze kende als kind

Ik was slim .

“Ik had het gevoel dat ik slim was, maar ik was bang om mijn hand op te steken. Mijn intuitie was zo vaak verkeerd geweest dat ik ze niet meer vertrouwde.”

Alleen passie ontsteekt potentieel.

“Ik was ontmoedigd om leraren te horen zeggen: ‘Hij heeft zoveel potentieel… als hij maar harder werkte’. Had ik maar geweten dat de katalysator voor potentieel niet hard werken was, maar passie.”

Het is oké om anders te zijn.

“Anders zijn voelde als niet goed genoeg zijn. Maar eigenlijk plaatsten mijn verschillen me in een categorie met artiesten, componisten, muzikanten en wetenschappers die ook een andere weg bewandelden.”

Ik had geen aandacht tekort

“Mijn brein houdt er niet van om zich te vervelen, dus het let alleen op de interessantste dingen. Ik heb aandacht, het is gewoon omgeleid.

ADHD-hersenen hebben revalidatietijd nodig.

“Als er te veel lawaai en commotie is, of te veel mensen, is het oké om de druk te verlichten met een boek, film of een rustige tijd. De ADHD-geest is actief – en vermoeiend.”

Coachen kan helpen.

“Er is niets zo geruststellend als begeleid worden door iemand die ADHD heeft en weet hoe het voelt in je hoofd.”

Op een dag zul je dol zijn op ADHD.
“Als ik iets vind dat ik leuk vind, doe ik het geweldig. ‘Moeilijk’ betekent niet ‘onmogelijk’, en ik kan alles bereiken.”

Door June Silny