ADHD en gamen, kinderen kunnen uren achter elkaar aan het scherm gekluisterd zitten, maar na een paar minuten lezen zijn ze het beu. Gamen kan voor ontspanning zorgen en helpen tegen verveling. Sommige kinderen kunnen hierdoor overmatig gaan gamen en vinden het moeilijk om te stoppen. Waarom vinden kinderen met ADHD gamen zo boeiend?

Dopamine en gamen

ADHD en gamen gaan vaak hand in hand. In een virtuele wereld zonder afleiding kunnen ADHD-gamers grote risico’s nemen voor onmiddellijke bevrediging en schijnbaar geen gevolgen in de echte wereld. Gaming verlicht alle hersengebieden die wanhopig op zoek zijn naar dopamine.

Interactieve videogames versterken het dopamine-centrum in het ADHD-brein . Met ADHD zijn de dopaminegehalten lager, dus het is logisch dat het voor hen extra goed voelt
Gamen is extra aantrekkelijk voor kinderen met ADHD. Ze zoeken graag spanning op en vervelen zich sneller. Gamen helpt kinderen met ADHD tegen verveling.

Dopamine te kort killing voor je concentratie

De aantrekkingskracht van games

Games hebben speciale attracties voor kinderen met ADHD. Een kind dat in de echte wereld last heeft van afleidbaarheid, kan tijdens het spelen intens focussen of hyperfocussen . In games zitten veel snelle en directe beloningen. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen verzamelen, een level halen of een gevecht winnen. Door de snelle beloningen is het voor kinderen met ADHD tijdens het gamen makkelijker om hun aandacht erbij te houden.

Hyperactiviteit is ook minder een probleem. Een kind kan tijdens het spelen de controllers vasthouden en heen en weer lopen voor de tv.

Sociale aspecten en gamen

Voor kinderen die moeite hebben met het maken van vrienden , of moeite hebben met een teamsport te spelen is gamen een aantrekkelijk alternatief. Computerspellen zijn emotioneel veilig. Wanneer een kind uithaalt in een voetbalwedstrijd, doet hij dat voor een menigte leeftijdsgenoten. Maar als hij een fout maakt tijdens het spelen van een game, hoeft niemand anders het te weten.

Fouten maken

Fouten in games worden ook niet rood omcirkeld door docenten. In feite helpt het maken van fouten de speler om te verbeteren. Met vallen en opstaan leert een kind de specifieke actie die nodig is om de volgende keer vooruit te komen. Het geeft voldoening om gestaag te verbeteren en uiteindelijk te winnen, zonder kans te falen of geplaagd te worden.

Daarnaast kan gamen ook helpen ontspannen. Sommige kinderen voelen zich door het gamen rustiger aan het einde van een drukke dag.