ROSE stories lanceerde recent haar nieuwste jeugdroman (12+) Cyrus & Farnaz. Een debuutroman van de Nederlands/Vlaamse schrijver Mark van Waes over een veertienjarige jongen Cyrus, die samen met zijn moeder van Iran naar Brussel vlucht. Onderweg ontmoet hij Farnaz, een meisje dat werkt voor mensensmokkelaars. Cyrus & Farnaz over 7 grenzen gaat over vluchten én over vriendschap en geeft een indruk van vluchtreizen: de gevaren, obstakels, moed en vindingrijkheid die nodig zijn om te overwinnen. Het boek is vanaf begin september te koop en sluit aan op het thema van de Kinderboekenweek 2018 dat dit jaar over vriendschap gaat.

Een bijzonder boek en ook bijzonder leuk dat wij een exemplaar mogen weg geven. Om kans te maken hoef je alleen een leuke comment achter te laten.

Cyrus & Farnaz

Oma’s huis, de binnenplaats met de grote kersenboom, zijn beste vriend Pasha… zal hij ze ooit nog terugzien? Van de ene op de andere dag moet de bijna veertienjarige Cyrus zijn thuisland Iran ontvluchten, samen met zijn moeder. Verstopt in de laadbak van een vrachtwagen vol stinkende schapenhuiden vertrekken ze richting Europa. Tijdens hun vlucht ontmoet Cyrus het mysterieuze meisje met die donkere ogen en zwarte krullen: Farnaz. Hoewel Cyrus in het begin niets van haar moet hebben, ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.

De jeugdroman Cyrus & Farnaz over 7 grenzen is het debuut van auteur Mark van Waes. Op basis van interviews met Iraanse vluchtelingen, blogs van Syrische vluchtelingen en natuurlijk zijn eigen schrijversgeest schreef hij een vluchtverhaal dat je niet meer loslaat tot de laatste pagina. Zijn hoofdpersoon, de bijna veertienjarige Cyrus, is vriendelijk en beschouwend. In het verhaal maakt hij zich langzaam los van zijn moeder. Zijn vader, die vijf jaar geleden gevangengenomen is door de Revolutionaire Garde, mist hij enorm.

Het boek geeft vluchtelingen een gezicht

Op meeslepende en ontroerende wijze laat Mark ons zien hoeveel moed, slimheid en doorzettingsvermogen nodig zijn om te vluchten vanuit Iran naar Europa. Het vluchtverhaal van Cyrus vertelt hij tegen de achtergrond van een situatie die ieder van ons herkent: je voor het eerst in je leven aangetrokken voelen tot een ander. Hoewel hij aanvankelijk een beetje bang is voor Farnaz, bewondert Cyrus dat mysterieuze meisje ook. Als de twee meer gemeen met elkaar blijken te hebben dan in eerste instantie lijkt, ontstaat er een hechte vriendschap tussen hen.

Cyrus & Farnaz over 7 grenzen is ontstaan uit Marks wens om vluchtelingen een gezicht te geven; om hen los te maken van de anonieme tv-beelden, krantenartikelen en kille cijfers die we elke dag te zien krijgen. Mark: ‘Jonge mensen in Europa moeten weten wat hun leeftijdsgenoten op zo’n vlucht doorstaan.’

Prijs & verkrijgbaarheid
Cyrus & Farnaz wordt uitgegeven door ROSE Stories en is vanaf begin september te koop bij de (online) boekhandel voor €16,95. Het boek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen ROSE stories en Oxfam Novib.