Concentratieproblemen? Met een leuk spel een kind helpen om zijn concentratie te verbeteren.
“Concentratieproblemen? Ik snap het niet, mijn kind kan urenlang zitten gamen!”
Komt deze kreet jou bekend voor?
En ja het klopt, want je hebt concentratie en concentratie. Beter gezegd: vrijwillige concentratie en gedwongen concentratie.
Vrijwillig en gedwongen concentratie
En hierin zit een groot verschil: als het gaat om vrijwillige concentratie -gamen, skaten, vissen- dan kan een kind het vaak urenlang volhouden. Gaat het om gedwongen concentratie -huiswerk maken, opletten in de klas- dan is de hoeveelheid tijd waarin een kind geconcentreerd kan werken beperkt en erg afhankelijk van de leeftijd.
Als richtlijn geldt het volgende:
6 jaar: 10 minuten
10 jaar: 20 minuten
13 jaar en ouder: 30 minuten
Goed nieuws en slecht nieuws
Eerst maar het slechte nieuws: ongeacht de leeftijd is het voor het ene kind makkelijker om langere tijd zijn aandacht op één ding te richten dan voor het andere kind. De oorzaak hiervoor is erfelijk bepaald.
Het goede en meest recente nieuws is dat concentratie verbeterd kan worden. Je kunt jouw kind dus helpen zijn concentratie te verbeteren.
“We ontmoeten kinderen in het autistisch spectrum of met leerproblemen als ADHD. Met hen worden specifieke oefeningen gedaan waarmee het brein gestimuleerd en veranderd wordt. Hiermee is enorme winst te behalen.” (The brain’s way of healing, Norman Doidge)
Tot slot een leuk en simpel spel waarmee je de concentratie van een kind kunt verbeteren:
The Coin Game helpt bij concentratieproblemen
Ouders vinden dit spel leuk omdat het het geheugen- en volgordespel is, en kinderen genieten ervan omdat het snel is en omdat het gewoon een leuk spel is. Je hebt nodig: een stapeltje verschillende munten (bijv. 1 euromunten, 2 euromunten, 20 eurocent munten etc.), een kartonnetje, en een stopwatch. Kies vijf munten van de stapel (zeg 2 munten van 1 euro en 3 munten van 20 eurocent) en leg ze op een rij in een bepaalde volgorde. Zeg dan tegen je kind:”kijk goed naar de munten die op tafel liggen.” Bedek dan de munten met het kartonnetje. Start de stopwatch en vraag het kind om met de munten uit de stapel dezelfde rij met dezelfde volgorde te maken.Als ze klaar zijn, schrijf je de tijd op en kijken jullie of het goed was. Als het niet goed was, ga je door doordat ze het wel goed hebben. Natuurlijk kun je het spel altijd moeilijker maken door er meer (verschillende) munten aan toe te voegen. Als je het spel vaker speelt, zul je merken dat de concentratie van jouw kind verbetert, wat een mooie stimulans is voor zowel jouw kind als jijzelf.
Wil je meer tips en spellen?
Kijk even op The Bright Brain – -voor het anders lerende kind-
Wat als een concentratie probleem eigenlijk een motivatie probleem is?