Van de leerkracht op school krijg je te horen dat je kind moeite heeft om zich te concentreren. Soms herken je dit als ouder niet. Thuis kan hij zichzelf lang vermaken met zijn speelgoed. Het is goed om te weten dat er verschillende vormen van concentratie zijn. Er zit een groot verschil in ‘vrijwillige’ concentratie en je ‘moeten’ concentreren.
De concentratie van kinderen kan soms een probleem zijn. Kinderen hebben moeite om zich langere tijd te concentreren wanneer er sprake is van gedwongen concentratie. De concentratie die nodig is om een opgedragen taak te maken. Deze concentratieduur is bij kinderen veel korter dan bij een vrijwillige concentratie wanneer zelf activiteit is gekozen. Dit maakt het voor ouders daarom lastig te begrijpen als een leerkracht vertelt dat een kind moeite heeft met concentreren.
De leeftijd van een kind speelt ook een belangrijke rol wat betreft de concentratieduur. Hoe jonger een kind hoe korter een kind zich kan concentreren bij een gedwongen taak. Gemiddeld genomen geldt een concentratie van circa 10 minuten voor een kind van 6 jaar en 20 minuten voor een kind van 10 jaar.
Als je kinderen zelf vraagt waarom het concentreren lastig gaat, krijg je vaak als antwoord dat ze last hebben van andere kinderen. Veel kinderen zijn gebaat bij een rustige omgeving, maar de klassen worden groter en steeds diverser ingericht. En alle kinderen apart zetten is vaak geen optie. Een kind zelf is erbij gebaat om te leren hoe zich te concentreren in verschillende omstandigheden.
Tips om de concentratie van kinderen te verbeteren.
- Om de concentratie van kinderen te verbeteren is het belangrijk dat je jezelf rustig voelt. Beweeg en praat langzaam en duidelijk.
Vaak zijn we juist geneigd steeds harder en sneller te praten om de aandacht te trekken en vast te houden. - Geef een compliment als een kind wel geconcentreerd bezig is. Benoem dit helder en duidelijk, bijvoorbeeld, wat mooi dat je de hele bladzijde hebt gelezen zonder te stoppen of wat fijn dat je zo geconcentreerd met je werkje bezig bent.
- Als een kind zich ongewenst gedraagt geef dan een suggestie hoe het anders kan, dan benoemen wat alweer niet goed gaat. Bijvoorbeeld: “Als je nu je schrift en je pen pakt en begint met deze bladzijde, heb je al een goed begin” positief stimuleren
- Geef korte opdrachten en duidelijke regels in voor het kind begrijpelijke woorden.
- Biedt een kind hulp middelen aan om zich beter te kunnen concentreren. Bijvoorbeeld een tangle welke helpt bij concentratieproblemen. Doordat de hersenen een bepaalde mate van alertheid houden.
Aan concentratie problemen kunnen ook andere problemen ten grondslag liggen. Soms blijkt dat een concentratie probleem eigenlijk een motivatie probleem is.