Ineens raar doen, gekke bekken trekken, dierengeluiden maken of een speciaal loopje of gek stemmetje gebruiken. Een kind verandert ineens in een “clowntje” zodra hij spanning voelt of alle aandacht op hem is gevestigd. Dit noemen we ook wel clownesk gedrag, dit gedrag heeft vaak te maken met onzekerheid. Wat kun je doen om een kind te helpen zichzelf te zijn?
Waar komt clownesk gedrag vandaan?
Clownesk gedrag is veelal een manier voor een kind om onzekerheid te verbergen. Een poging om erbij te mogen horen. Een kind neemt de houding van een ‘clown’ aan en merkt dat hij aandacht krijgt als hij gek doet. Er kunnen verschillende redenen voor clownesk gedrag zijn:
Hoe kun je een kind helpen met clownesk gedrag?
Als een kind vaak de clown uithangt, niet zichzelf kan of durft te zijn, is het goed om hem te helpen in deze situaties. Een kind moet leren en ervaren dat hij zicht zelf mag zijn. Daarnaast is het goed als hij een beter gevoel krijgt wanneer het een goed moment voor een grapje is. Hoe hij zichzelf kan kalmeren als hij spanning voelt, of als hij zich onzeker voelt. En heel belangrijk op welke manier hij contact kan maken met andere.
Enkele tips om een kind hiermee te helpen bij clownesk gedrag
- Inzien wanneer het tijd is voor een grapje maar ook wanneer niet
Vraag een kind op welke momenten het op school of tijdens het sporten leuk is om een grapje te maken en wanneer het goed is om serieus te zijn. Als een kind dit moeilijk onder woorden kan brengen, help hem dan door een paar situaties te schetsen. Vertel dat jullie dat gaan oefenen, dat hij bijvoorbeeld in de pauze iets geks mag doen en serieus doet als hij moet werken. Leer een kind hoe hij serieus te zijn. Laat het hem voordoen, of refereer aan een moment waarop hij dit altijd goed doet. - Zichzelf kalmeren bij onzekerheid of spanning
Als ouder weet je vaak in welke situatie een kind clownesk gedrag vertoont. Geef in deze situatie aandacht aan zijn emoties. Benoem gevoelens: ‘Volgens mij vind je het heel spannend en weet je dan niet zo goed wat je kunt doen en ga je daarom gek doen’. Maak een chillplan met een kind waarin jullie vier dingen bedenken die je kind kan doen om zichzelf te kalmeren. - Op een sociaal handige manier contact maken
Oefen met een kind hoe hij op een positieve manier de aandacht kan vragen. Bijvoorbeeld door te vragen of je mee mag doen of door te zeggen: ‘ik wil iets grappigs laten zien, wil je het zien?’ Maar dit kan ook door bij een groepje te gaan staan. - Zichzelf durven laten zien
Geef een kind zelfvertrouwen door het verantwoordelijkheden te geven en zoveel mogelijk zelf tot oplossingen te komen. Besteed vooral aandacht aan zijn positieve kanten, door hem bijvoorbeeld een collage te laten maken over wat zijn kwaliteiten zijn. Of door ’s avonds voor het slapen gaan nog even te praten over alles wat zo goed ging die dag.
De positieve kant aan clownesk gedrag
Clownesk gedrag wordt vaak als vervelend ervaren. Maar aan clownesk gedrag zitten ook mooi positieve kanten. Zo kan een kind andere goed vermaken, heeft hij humor en kan een groep beïnvloeden. Om van deze positieve kanten gebruik te kunnen maken is het belangrijk dat een kind leert, wanneer hij wel de clown kan uitgangen en wanneer hij serieus moet zijn.
bron: apetrotsekinderen