**//sticky ads code//**

Chantal Janzen leest elke avond zoontje James voor. Iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. “Het is een fijne gewoonte waarbij je samen fantaseert, samen in een andere wereld belandt en die ook rust brengt, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Al met 15 minuten voorlezen per dag kun je taalachterstand en daarmee ook laaggeletterdheid op latere leeftijd voorkomen.”

13% van de kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Dat is een te hoog percentage. Voor kinderen is het belangrijk een stimulerende taalomgeving te hebben, zowel thuis als op school. Samen lezen met je kind is enorm belangrijk. Janzen gaf deze week het goede voorbeeld en las in Amsterdam bij jeugdtheater de Krakeling 50 kinderen voor uit een speciale uitgave van het verhaal Circus Woepi uit de voorleesbundel “Samen spelen!” van Woezel & Pip. Vijfduizend ouders lazen vandaag ook voor uit dit boekje, dat gratis verspreid is onder kinderopvanginstellingen via het programma BoekStart.

chantal jansenHet Woezel & Pip-boekje heet Circus Woepi en bevat leuke en nuttige taaltips om te wijzen op de voordelen van voorlezen en spelenderwijs bezig zijn met taal. Het leuke verhaal is afkomstig uit de populaire Woezel & Pip uitgave “Samen spelen!”. De lancering gebeurde in stijl: artiesten van Circus Etoile hielpen Chantal het thema van het verhaal extra kracht bij te zetten.

Samenwerking

Deze voorleesactie, die plaatsvond tijdens de Week van de Alfabetisering, betekent een voortzetting van de succesvolle samenwerking tussen Dromenjager en Stichting Lezen & Schrijven. Dromenjager is het familiebedrijf van Dinand en Lucy Woesthoff achter Woezel & Pip, de geesteskindjes van Guusje Nederhorst. Dit jaar is ook samengewerkt met BoekStart, een project van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek.