Elke ouder heeft waarschijnlijk wel eens een grote mond gehad van zijn kind. Als brutaal gedrag een keer gebeurt is dat niet zo erg en mondigheid kan ook gezien worden als een positief iets.
Een kind ontwikkelt een eigen mening en een eigen visie en durft dit kenbaar te maken. Het ontwikkelen van een eigen ‘ik’ is erg belangrijk voor kinderen. Een kind moet echter wel leren dat je boosheid mag voelen, maar dat het niet de bedoeling is om brutaal of opstandig te worden.
Lees meer: Leren omgaan met de emoties van je kind
Omgaan met emoties
Naarmate kinderen ouder worden, moeten ze leren met hun emoties om te gaan. Boosheid is één van de emoties, waar kinderen soms moeilijk mee om kunnen gaan. Elk kind uit zijn boosheid daarom wel eens door brutaal of opstandig gedrag. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, schelden of iets respectloos of onbeschofts te zeggen als iets niet mag of lukt
Omgaan met brutaal gedrag!
Het is goed om de reden achter brutaal gedrag proberen te achterhalen. Het kan zijn dat een kind niet lekker in zijn vel zit, aandacht probeert te vragen of misschien erg boos is om iets.
Brutaal gedrag kan er soms insluipen en een gewoonte worden. Het wil niet zeggen dat er altijd direct iets met een kind aan de hand is, en ook zeker niet dat je dit gedrag hoeft te accepteren.
Als een kind niet begrenst wordt in zijn gedrag, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor de leefomgeving van het kind én voor het kind zelf. Een kind heeft deze begrenzing nodig om goed te kunnen functioneren!
Tips hoe om te gaan met brutaal gedrag:
- Spreek je verwachtingen uit! Bijvoorbeeld: ‘Over 5 minuten gaan we eten. Ik verwacht dat als ik je dan weer roep, je binnenkomt.’
- Geef van te voren aan wat er gaat gebeuren. Als brutaal gedrag voortkomt uit opstandigheid of onzekerheid over wat er gaat gebeuren dan is dit een gouden tip! Kinderen die weten waar ze aan toe zijn, zijn meer ontspannen en vertonen minder ongewenst gedrag!
- Als een kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Je stem verheffen of schreeuwen helpt niet.
- Als een kind is afgekoeld, is het belangrijk dat je met je kind over het gedrag praat. Vertel een kind op een rustige duidelijke toon, welk gedrag je niet accepteert en ook waarom niet.
- Laat merken dat je begrijpt wat een kind wil. Bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat je graag wilt…” Daar wordt een kind meestal rustiger van.
- Zeg ook dat je begrijpt dat een kind zich boos voelt, maar dat schreeuwen, schelden of brutale dingen zeggen geen oplossing is. Dit kwetst anderen en levert niets op.