Broccoli is in menig huishouden een populaire groente, en dat is niet voor niets. Het is is smaakvol, erg gezond en veelzijdig. Het staat echt bovenaan de lijst met supergroenten en zou zeker altijd één keer per week op het menu moeten staan.

Broccoli is familie van de bloemkool en lijkt hier ook veel op. Maar van dichtbij zijn er toch duidelijke verschillen. Zo groeit het broccoli bloemhoofd een stuk minder compact, met grotere, meer afzonderlijke roosjes. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten.

Het koken van deze groente is veruit de meest gebruikelijke bereidingswijze. Maar je kunt het ook rauw eten. Het zacht stomen levert echter de meeste gezondheidsvoordelen

Voedingsstoffen

Brocolli bevat veel goede voedingstoffen, het wordt niet voor niet powerfood genoemd. Zo bevat het ondermeer vezels, vitamine C, vitamine K, ijzeren kalium. Tevens bevat het ook meer eiwitten dan de meeste andere groenten.

Waarom is dit goed voor je hersenen?

De vitamine K in broccoli is goed voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden en het functioneren van je brein. Bovendien zit er een hoop glucosinolaat in wat er voor zorgt dat neurotransmitters in je hersenen minder snel afbreken.

Waar is broccoli verder goed voor?

  • Goed voor je weerstand
    De Betacaroteen is goed voor je weerstand en wordt door je lichaam omgezet in vitamine A. Dit is onder andere goed voor je gezichtsvermogen, huid en haar .
  • Het is goed voor je botten
    Het heeft niet alleen een gunstige invloed op je kraakbeen, maar ook op je botten. Dit komt omdat deze groente veel vitamine K bevat, naast calcium en fosfor. Vitamine K werkt hierbij als een soort activator, waardoor het vitaminen en mineralen effectiever laat werken. Calcium stimuleert de aanmaak van botweefsel en fosfor is de tegenhanger van calcium: beide zijn nodig voor het beste effect. En broccoli heeft het allemaal.
  • Broccoli beschermt de longen
    De Sulforafaan helpt om schadelijke bacteriën uit je longen te verwijderen. Het beschermt je longen en luchtwegen en kan ontstekingsreacties voorkomen.

Leuke recepten voor kinderen

Broccoli kun je gewoon koken of nog beter stomen en met aardappels en vlees eten of er een lekkere ovenschotel mee maken. Wil je je kind vaker broccoli laten eten maak dan eens een smoothie met broccoli, lekker met banaan en amandelmelk, zo is deze heerlijk zoet en heel voedzaam.