Voeding heeft een hele grote invloed op het functioneren en ontwikkelen van de hersenen van kinderen.  Hierover heb je meer kunnen lezen in een van onze blogs. Brainfood is eten wat goed is voor onze hersenen. Deze week meer over groene (blad) groenten.

Groene groenten zoals broccoli en spinazie zou iedereen eigenlijk elke dag moeten eten. Deze groenten bevatten veel ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Het ijzergehalte in het bloed, of liever gezegd het gebrek er aan, beïnvloedt het vermogen om ons te concentreren.

Broccoli bevat eveneens veel vitamine K, wat de hersenfunctie stimuleert.

Om kinderen meer groene  groenten te laten eten, kun je een heerlijke smoothie maken. Ik zeg heerlijk, maar daar denken mijn kinderen vaak anders over. Daarom beginnen we met een groene smoothie waar ook banaan in zit. Want een groene smoothie is vooral lekker wanneer je naast groente er fruit in stopt

Tip maak groene smoothies

Het is belangrijk dat de smoothie goed drinkbaar is. Een dikke drab die gewoon in je glas blijft zitten als je die omkeert is leuk om mee te spelen, maar op drinken, ho maar! Je maakt de smoothie meer vloeibaar door er water doorheen te mixen.
Je kunt de smoothie ook met amandelmelk maken in plaats van water. Dit is gezond en heeft een licht zoete smaak, dus zal door kinderen zeker gewaardeerd worden.

Verwacht je veel weerstand van je kind begin dan met meer fruit en minder groene groente. Zoet doet het altijd goed. Zo kunnen kinderen langzaam wennen aan de smaak. Bouw het langzaam op en voor je het weet drinken ze groente smoothies met bijna alleen maar groente!

Wanneer je de smoothies dan ook nog in een leuk glas doet met een vrolijk rietje heb je een dikke kans dat ze de smoothie zo opdrinken!


Wat heb je nodig voor twee  groene smoothies

•             ½ broccoli (gekookt)
•             1 banaan
•             1 appel
•             400 ml water of amandelmelk

Stop alle ingrediënten in de blender en voeg het water of de amandelmelk toe. Je kunt eventueel extra water toevoegen om de smoothie wat dunner te maken. Deze gezonde smoothie is echt lekker brainfood voor je kind (en voor jezelf natuurlijk ook)