Bloemkool is, zoals de naam al zegt, de eetbare bloem van een koolsoort. Hij heeft een vrij zachte, licht nootachtige smaak. Je kunt bloemkool op vele verschillende manieren bereiden, koken, stomen, stoven, bakken, roerbakken of wokken, in de oven bereiden, roosteren of grillen, frituren, bloemkoolcouscous bereiden, er soep van maken, of het gewoon rauw eten. Deze groente is dus behoorlijk veelzijdig.

Voedingstoffen in bloemkool

Bloemkool is super gezonde en kent een hoge voedingswaarde. Het is een goede bron van voedingsvezel, maar bevat zeer weinig calorieën. Deze groente is rijk aan diverse belangrijke antioxidanten en vitamines. Zo is het een uitstekende bron van vitamine C en een goede bron van foliumzuur. Verder bevat het ruime hoeveelheden sporenelementen, waaronder met name kalium.

Waarom is deze kool goed voor je hersenen?

De vitamine K in bloemkool is goed voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden en het functioneren van je brein. Het houd je scherpt.

Waar is het verder goed voor?

In bloemkool zit een grote hoeveelheid vitamine C, onmisbaar voor je lichaam o.a. voor weefselherstel en je weerstand dus. De antioxidanten in bloem kool, zoals mangaan en beta-caroteen, zijn goed voor een gezonde huid, nagels en haar.

Het eten van bloemkool kan je helpen om je bloeddruk gezond te houden. Het bevat de antioxidant sulforafaan, wat helpt om een hoge bloeddruk te verlagen. Daarnaast helpt sulforafaan ook bij het gezond houden van je slagaders. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziektes.

De glucosinolaten helpen bij het ontgiften van het lichaam. Glucosinolaten worden in de darmen afgebroken tot de verbindingen isothiocyanaten en indole-3-carbinol. Deze verbindingen reguleren de enzymen van het detoxen.

Leuke recepten voor kinderen

Bloemkool wordt steeds vaker als vervanging voor rijst gebruikt. Makkelijk en gezond als je een maaltijd met wat minder koolhydraten op tafel wilt zetten. Een heerlijk recept voor in de herfst of winter is bloemkoolsoep met kaas. Er zitten geen stukjes in, waardoor kinderen het gemakkelijk op eten of drinken.