De blauwe bes is heerlijk zoet en voedzaam. De bessen bevatten weinig calorieën, zijn heel goed voor je en worden daarom vaak als brainfood aangeduid.
Blauwe bessen worden vaak verwisseld met bosbessen, maar dit zijn twee totaal verschillende soorten bessen. Bosbessen zijn klein en groeien individueel aan een struik. De Blauwe bes is groter en groeien in trossen. Daarnaast verschilt het vruchtvlees. De bosbes bevat rood vruchtvlees en de blauwe bes is wit van binnen.
Beiden bessen leveren veel vitaminen en antioxidanten, maar de blauwe bes levert daarnaast nog heel aparte en goede voedingsstoffen

Belangrijke voedingsstoffen in de bessen

De blauwe bes behoort tot de bessen met de meeste voedingsstoffen.
150 gram bessen leveren 24 % van de aan behoeven dagelijkse hoeveelheid vitamine C, 36% van vitamine K, 25% van de mangaan, en vier gram vezels. Daarnaast zijn ze relatief laag in fruitsuikers ( fructose) , 6 gram per 150 gram. De bessen bestaan voor 85% uit water en uit weinig calorieën.

Waarom zijn blauwe bessen brainfood?

De bessen zitten vol vitamines en antioxidanten. Antioxidanten helpen de doorstroming van zuurstof naar de hersenen te bevorderen. De bessen zitten verder boordevol vitamine C, dat helpt bij de concentratie.

Waar zijn blauwe bessen verder goed voor?

De blauwe bes bevat veel antioxidanten. Deze beschermen ons lichaam tegen schade door vrije radicalen, onstabiele moleculen die de celstructuur kunnen beschadigen en die bijdragen aan veroudering en ziektes zoals kanker.

De blauwe bes vertraagt je natuurlijk verouderingsproces en zorgen zo voor een strakke en stralende huid zonder rimpels of kraaienpootjes.

Verder kunnen bessen de bloeddruk verlagen

Leuke recepten voor kinderen

De combinatie blauwe bessen en yoghurt is echt één van mijn favorieten. Voor de kinderen kun je hiermee mooie ijsjes maken. Je hebt er naast de bessen en yoghurt, water, citroensap en naar smaak honing en een beetje suiker voor nodig.