Deze week kreeg ik Sanne, een nieuwe leerling,  bij mij in de praktijk. Mijn eerste vraag bij een nieuwe leerling is altijd: “wat zou je willen leren bij mij?”

Het antwoord dat ik kreeg was als volgt:
“Ik wil heel graag leren op een manier die ik begrijp.
Want de juf begrijpt mij niet en ik begrijp de juf niet”

Hetzelfde doel

Au, zowel voor het kind als voor de juf. Want beiden hebben hetzelfde doel.

Er is bij Sanne een test gedaan en Sanne blijkt dyslectisch en hoogbegaafd. En ze denken dat Sanne op een ruimtelijk-visuele manier denkt en leert. De juf weet niet zoveel af van deze manier van denken en leren, en daarom komt Sanne nu bij mij.

Maar zeggen we nu dat Sanne op een andere manier leert (dus anders dan “normaal”) of zeggen we dat er breinvriendelijk les gegeven moet worden? Let wel: dit is GEEN aanval op de juffen en meesters! Zeker niet! Maar zou het niet fijn zijn als ook de juffen en meesters meer kennis krijgen van breinvriendelijk leren?

Jelle Jolles, neuropsycholoog, is een bekend pleitbezorger voor meer kennis van het brein in het onderwijs.
“Heeft het onderwijs baat bij kennis over de hersenen? Nee, werd er gezegd in 1997. Ja, wordt er in 2016 gezegd door Jelle Jolles.

Jolles geeft aan:
“Het is van groot belang om kinderen in de breedte te stimuleren. Waarom? Om banen in je brein te ontwikkelen die je straks nodig hebt voor rekenen en taal. Waardoor je dus beter rekenen en taal kunt leren.

Stimuleren

Stimuleren in de breedte betekent: Niet alleen luisteren naar de juf en daarna werkbladen maken. Nee, handelen, doen, bewegen, muziek maken, strategiespel, knutsels maken en daarna aan de andere kinderen uitleggen wat ze gemaakt hebben… Spellen puzzels, scrabble met niet bestaande woorden, bouwen, kleien, boeken en toneelspel…”

Lesvormen die heus wel gebruikt worden op school, maar die niet als kernactiviteit gezien worden.
En laat dit nu juist de lesvormen zijn die ik gebruik in mijn praktijk. En laat het nu zo zijn dat de kinderen die bij mij komen zeggen:” Ah, ik begrijp het nu!

Dus dan toch niet “anders leren”, maar “breinvriendelijk leren”? En dat voor ALLE kinderen?

Als jij als ouder denkt:”dit vind ik ook belangrijk, voor mijzelf of voor de juffen of meesters bij mijn kind op school”, dan kun je dit aangeven via mijn site www.brightbrain.nl. Bellen kan ook altijd. Ik denk graag met je mee wat de mogelijkheden zijn.

Want onze kinderen zijn de toekomst!