We krijgen vaak vragen hoe je beelddenkers kunt helpen. Voor beelddenkers geldt, zien is leren! We hebben diverse praktische manieren gevonden waarop je beelddenkers kunt trainen. Een daarvan is Bloon.

Bloon is een handige online-tool voor beelddenkers. Het is een gratis manier om te oefenen met spelling. Het maakt hierbij niet uit welke methode op school gebruikt wordt voor spelling. Bloon kun je hiernaast thuis gebruiken.

Hoe werkt Bloon?

Bloon staat voor Bekijken, Lezen, Omdraaien, Opschrijven, Nakijken.
Het oefenen van spelling gaat beter als een kind het woord eerst bekijkt en de spellingsregel hoort. Hierna wordt het woord gelezen en laat een kind de betekenis op zich inwerken. Als een woord wordt voorzien van betekenis of emotie, wordt de betrokkenheid van een kind bij het woord vergroot. Dit heeft een positief effect op het juist spellen ervan.
Vervolgens verdwijnt het woord, van het beeldscherm of doordat een blad wordt omgedraaid. Een kind kan het woord nu niet meer zien.
Hierdoor kan het woord niet worden overgeschreven en wordt de transfer gemaakt van het zichtbare woord naar het geheugen.

bloonEen kind moet vervolgens het woord vanuit het geheugen opschrijven. Op deze manier worden de hersenen daadwerkelijk geactiveerd, waardoor het woord en de spellingsregel correct kan worden geleerd.
Een kind kijkt na of hij het woord goed heeft overgeschreven. Hierdoor kan een kind leren van zijn eventuele fouten. Benadruk bij een kind dat fouten maken mag, daar leer je van!