We krijgen vaak vragen hoe je beelddenkers kunt helpen. Voor beelddenkers geldt, zien is leren! Er zijn verschillende praktische manieren die beelddenkers helpen in hun taalontwikkeling. Eén daarvan is Bloon.
Spelling voor beelddenkers
Een spellingregel onthouden is voor een taaldenker relatief eenvoudig. Hij kan de regel (als gesproken woorden) in gedachten herhalen. Een beelddenker moet zich een beeld vormen van de betreffende spellingregel en dit is een stuk lastiger. Welk beeld kun je immers vormen bij de regel: ‘Hoor je na een korte klank ‘gt’, dan schrijf je meestal ‘cht’.
Bloon is een handige online-tool voor beelddenkers. Het is een gratis manier om te oefenen met spelling. Het maakt hierbij niet uit welke methode op school wordt gebruikt voor spelling. Bloon is daarnaast ook thuis te gebruiken.
Hoe werkt Bloon?
Bloon staat voor Bekijken, Lezen, Omdraaien, Opschrijven, Nakijken.
Het oefenen van spelling gaat beter als een kind het woord eerst bekijkt en de spellingsregel hoort. Hierna wordt het woord gelezen en laat een kind de betekenis op zich inwerken. Als een woord wordt voorzien van betekenis of emotie, vergroot dit de betrokkenheid van een kind bij het woord. Dit heeft een positief effect op het juist spellen ervan.
Vervolgens verdwijnt het woord, van het beeldscherm of doordat een blad wordt omgedraaid. Een kind kan het woord nu niet meer zien.
Hierdoor kan het woord niet worden overgeschreven en wordt de transfer gemaakt van het zichtbare woord naar het geheugen.
Een kind moet vervolgens het woord vanuit het geheugen opschrijven. Op deze manier worden de hersenen daadwerkelijk geactiveerd, waardoor het woord en de spellingsregel correct wordt aangeleerd.
Een kind kijkt na of hij het woord goed heeft overgeschreven. Hierdoor kan een kind leren van zijn eventuele fouten. Benadruk bij een kind dat fouten maken mag, daar leer je van!
Voor wie is deze methode geschikt
Bloon richt zicht vooral op kinderen op de basisschool, van groep 3 tot en met groep 8. Kinderen die anders leren en of moeite hebben met spelling.
Het biedt daarnaast ook in het voortgezet onderwijs uitkomst, bijvoorbeeld bij het leren van de moderne vreemde talen. De methode biedt oplossingen voor het aanleren van de juiste klank-tekenkoppeling van een vreemde taal, dit geldt met name voor klankzuivere talen en talen die dicht bij de moedertaal staan.
Wat bij mijn kind heeft geholpen is vingerverven. Ik schreef de maaltafel vb 8×8=64 op een blad. Zij keek er even naar, dan draaide ik het blad om, en moest zij haar vinger in de verfpot steken, en het uitschrijven op blad. Was het enigste dat hielp.
‘Rechts Inhalen’ is ook een goede methode om ee beelddenker te leren hoe je om moet gaan met spelling, tafels leren, klok kijken, alle rekenvaardigheden, zaakvakken, lezen etc…. heel uitgebreid!
Mijn dochter van bijna 9 zit in gr 4. Het bloons programma werkt super. Nu nog een manier om de tafels erin te krijgen. Het automatisme is er nog niet. Juf wordt ongeduldig en dochter zegt “laat maar” .
Onze zoon gebruikte bloon maar dat zijn we mee gestopt. Juist bij bloon slijpen kinderen sneller fouten in omdat ze het woord eerst verkeerd opschrijven, zelf de fout moeten zoeken die ze vaak niet zien omdat het al zo is ingeprent.
Wij hebben onze zoon laten behandelen door een therapeut diengebruik maakt van de “methode” “ik leer anders”. Daar kan je een passend computerprogramma bij gebruiken die werkt op de manier waarop de kinderen het hebben aangeleerd gekregen. Het werkt als volgt: je hoort auditief een woord, het kind begint te typen en bij foutieve letter verdwijnt het woord en moet het opnieuw getypt worden. Daarna wordt het woord gespeld, moet het kind het over typen en nogmaals typen nadat het auditief het woord heeft gehoord.
Na deze oefening heeft het kind het op de juiste manier opgeslagen. Ik ben zelf werkzaam in het onderwijs en zie de enorme vooruitgang.
Nadeel.. Ik moet alle woorden zelf invoeren in de computer wil ik ze laten aansluiten bij school.
Info? Ikleeranders.nl
Hoi, het is net of ik mijn zoon zijn probleem met spelling lees. Hoe het zo’n therapeut?
Op ikleeranders.nl kun je meer informatie vinden en mogelijk een trainer vinden bij jouw in de buurt.
Beloon.nl aanmelden begeleider. Echt handig
Ik ben wel benieuwd naar Bloon. Waar kan ik het programma vinden?
Groetjes Maaike