Bij bewegend leren, benut een kind zijn zintuiglijk waarneming.  Het leren gaat daardoor effectiever en wordt bovenal veel leuker.  Vooral beelddenkers leren effectiever met beweging, omdat ze informatie verwerken vanuit de prikkels van hun zintuigen.

Erik Scherder doet veel onderzoek naar bewegen

Erik Scherder, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen, zegt het regelmatig: `Bewegen is niet alleen goed voor conditie, maar ook voor cognitie!`
In de hersenen vertonen neuronale systemen die betrokken zijn bij de motoriek een grote overlap met de neuronale systemen die een rol spelen bij cognitie.

Waarom werkt bewegend leren goed:

  • De hersenen krijgen veel zintuiglijke informatie, zoals de spieren, gewrichten, ogen en oren.
  • De rechter- en linkerhersenhelft gaan soepeler samenwerken.
  • Ogen gaan beter samenwerken.
  • Het bevordert concentratie.
  • Het bevorderen de aanmaak van endorfine.
  • Het bevorderen de aanmaak van dopamine.

Wat doet endorfine?

Bij lichamelijke inspanning komt er een stofje vrij; endorfine. Endorfine noemen we ook wel het gelukshormoon. Door de aanmaak van endorfine ga je energieker voelen. Het gevolg is dat je wel zin hebt in school. Dus wil een kind balans voelen, moet hij eerst energie gaan verbruiken door te bewegen!

Endorfine tegen stress

Door te bewegen gaat een kind steeds meer endorfine aanmaken. Leren wordt leuker en gaat zelfsverslavend werken. Een bijkomend voordeel is dat hoe meer endorfine er wordt aangemaakt, hoe beter een kind bestand is tegen (faal)angst. Door bewegen wordt leren niet alleen makkelijker, maar bewegen maakt ook gelukkiger. School wordt weer leuk en leren gaat makkelijker!

Wat doet dopamine voor het brein?

De zenuwcellen van de verschillende hersengebieden communiceren met elkaar door middel van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn signaalstoffen. Dopamine is zo’n signaalstof.
Zonder Dopamine kunnen we niet leren. Dopamine is nodig voor het geheugen.

Hippocampus is belangrijk bij het geheugen

De Hippocampus is een onderdeel in onze hersenen dat een rol speelt bij het opslaan van informatie in het langetermijngeheugen en het weer terughalen van informatie naar het kortetermijngeheugen. De Hippocampus gebruikt hier Dopamine voor.

Extra dopamine door bewegen

Als we bewegen komt er Dopamine vrij. Veel dopamine laat het geheugen effectiever werken.

Wat betekent beweging voor je lichaam?

Bewegen verbetert tevens de stofwisseling, de spijsvertering en de doorbloeding. Als een kind regelmatig beweegt ontwikkelt een kind een sterk immuunsysteem, waardoor hij minder snel ziek wordt.

 

bron: beeldenbrein