Beelddenkers kunnen goed horen, luisteren is een ander verhaal. Ze zijn auditief zwak. Een kind kan hier vaak niet veel aan doen, hij luistert slecht doordat hij informatie anders opslaat.
Een beelddenkende jongen vertelt vol enthousiasme dat hij in Rotterdam op de geldtoren is geweest. Hij bedoelde de Euromast! Beelddenkers zijn auditief zwak. Bij euro had hij het beeld geld en bij mast had hij het beeld toren; geldtoren!
Hij luistert slecht, hij is auditief zwak
Beelddenkers kunnen de klanken in worden vaak niet goed onderscheiden. Als beide oren goed functioneren, kun je goed horen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je goed kunt luisteren.
Vaak zie je dat beelddenkers moeite hebben met lezen en/of spellen. Zij kunnen de verschillende klanken in onze taal niet goed onderscheiden. Dit noemt men auditief zwak.
De ogen gaan voor de oren, met andere woorden; de beelddenker is visueel (ogen) sterker dan auditief (oren). De belevenis, het beeld, staat bij beelddenkende kinderen voorop. Daardoor horen
zij woorden niet altijd goed. De beelddenker onthoudt het eigen woord dat aansluit bij het beeld dat hij had.
Bijvoorbeeld het woord: rotonde. Je hoort een beelddenker vaak zeggen rondtonde. Het ding is rond, dus rondtonde.
Verschillende klanken
Voor een beelddenker is het lastig om het verschil tussen bijvoorbeeld geel en gil en vullen en veulen te onderscheiden. Dit uit zich in een zwakke spelling.
Dit heeft te maken met hoe informatie binnenkomt via de oren in de hersenen wordt verwerkt.
Om de klankanalyse te bevorderen kun je leuke luisteroefeningen met de beelddenker doen. Zij zullen daardoor beter klanken leren onderscheiden.
Een paar leuke oefeningen om auditieve vaardigheden te trainen.
Luisteroefening
Het kind doet zijn ogen dicht.
Tik met een pen op de linker of rechterkant van de tafel. Een kind moet aangeven waar het geluid vandaan kwam.
Rijmen
Spelletjes met rijmen zijn ook effectief om de klankanalyse te bevorderen.
Zeg twee woorden. Een kind moet aangeven of de woorden wel of niet rijmen.
Bijvoorbeeld: Kip – Dip, Snoep – Snoep, Mus-mees, Kies-vies, Kip-schip of Kat-mat
Hoe gaat dit verder als ze volwassen zijn? Volgens mij blijf je een beelddenker en blijf je last houden van het slechte horen.
In heel Nederland vind je beelddenktrainers die helpen met het verwerken van informatie op passende wijze voor beelddenkers. Ze zijn opgeleid met de methodes „ik leer anders“ of „rechts inhalen“. De laatste methode is het meest uitgebreid. Vaak zijn het trainers die ook het sociaal-emotionele proces kunnen coachen. Want beelddenker zijn heeft zeker ook voordelen. Scholen zijn er meestal helaas niet op ingesteld waardoor beelddenkers zichzelf dom gaan voelen. Succes!
Je kunt kijken bij de site Beeld en Brein. Hier vind je allerlei beelddenk-specialisten en kun je kijken welke bij jou in de buurt zit. Zij kunnen je hier vast mee helpen. Succes!
Mvg Franka (FF Coachen)
Na het rapportgesprekje ga ik binnenkort met school verder in gesprek en dit is wat ik denk dat het probleem voor mijn zoontje is.
Ik vind allerlei instanties die hulp bieden aan beelddenkers maar dit zo zie ik niet terug. Ik zou hier graag begeleiding voor inschakelen. Maar ja wat te kiezen. Het is niet even kleding passen om het passende te vinden. Heeft u hierin advies?
(Omgeving Helmond)
Alvast bedankt, mvg Anne lie