Een kind dat autisme heeft is vaak moeilijk in staat om goed contact te leggen met volwassenen en andere kinderen, als er al contact is dan is dit vaak rechtlijnig. Evenwichtige interesse naar elkaar is er niet. Dieren kunnen daar veel beter op in spelen,ze voelen dit haarfijn aan en ze geven zoveel liefde aan iedereen en doordat ze zoveel plezier en aandacht krijgen worden kinderen veel eerder opener en spontaner.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp zoals aan de universiteit van Missouri-Columbia. Eerst dacht men alleen dat honden beter waren voor de sociale vaardigheden van autisten maar naar meerdere onderzoeken maakt het niet uit wat voor dier men gebruikt.Wat ik zelf ook gemerkt heb is dat kinderen met autisme of ADHD een hele sterke band hebben met dieren.
Onze dochter heeft ook enorme liefde voor onze hond en voor de pony waar ze een keer in de week op rijd tijdens paardrijles.Sinds dat we een hond hebben is de angst voor honden, dieren en beestjes na twee weken verdwenen en durft ze veel meer door met de hond te spelen. Natuurlijk heb je de verantwoording en verplichting bij een huisdier, het uitlaten, voeren, en de evt. medisch zorg. En het huis zal je vaker moeten schoonmaken door de hondenharen, maar toch zijn er ook vele voordelen aan wantje kind wordt opener, je heb een huisbewaker, je krijg meer beweging door uitlaten en je kinderen spelen automatisch veel meer buiten als je een hond heb en niet te vergeten de liefde die je krijgt van het dier. Onze dochter mocht na lang aandringen op paardrijden en direct na de eerste keer al bloeide ze op en was ze een heel andere meisje, ze had zoveel meer zelfvertrouwen. Zij had op een pony gereden en die luisterende naar haar en doet wat zij wil, en ze zijn zo lief mama waren haar woorden. Na elke les groeide ze meer in haar sociale ontwikkeling en zelfvertrouwen. Zelfs toen ze er een keer af viel ging ze er toch weer op en weer verder met de les, terwijl ze in andere gevallen van angst of pijn gillend weg rende. En op die manier van ontwikkelen blijf ze ons steeds weer verassen op een mooie manier waar ik zeker trots op ben. Onze dochter telt natuurlijk de hele week de dagen tot het weer maandag  is want dan mag ze weer paardrijden en op en af zadelen.De invloed van dieren op kinderen is mooi en verterend. Soms gaat het zoveel dieper,zodat een kind het beste uit zichzelf kan halen door een dierenvriend te zijn en dan kun je als ouders het alleen maar toe prijzen en met een glimlach toe kijken hoe ze zich ontwikkeld.