Dit is het verhaal van Sil. Sil is zo’n kind dat bij iedereen op school bekend is. Sil vertoont ongewenst gedrag , hij is aanwezig, vrolijk, sociaal, creatief, lief…
Maar ook: wiebelig, niet luisterend naar de juf, naar buiten kijkend als de juf iets uitlegt, te laat komen, want er kwam iets anders heel belangrijks tussendoor… En ga zo maar door.
En die laatste kenmerken, die komen steeds weer naar voren. Op de rapporten staat dan: ” Sil is een lieve leuke jongen, maar hij is snel afgeleid.” Of: ”Sil is nogal dromerig” Of: “ Het zit erin, maar het komt er nog niet uit”. Allemaal goed bedoelde aantekeningen van de leerkracht, die ook zo graag wil dat Sil hogere cijfers haalt.
Ongewenst gedrag, en wat dan ?
School en ouders gaan oplossingen bedenken. Want allemaal willen we dat Sil het beter gaat doen op school, en dat hij niet steeds het idee krijgt van:” ik doe het (weer) niet goed”.
Sil gaat als het ware “een traject” in. Om hem te helpen bij zijn ongewenst gedrag. Sil krijgt rt op school, om de leerstof extra te oefenen. Hij krijgt ook huiswerk, om samen met met zijn ouders te doen. Als dit niet voldoende werkt, moeten ouders allerlei vragenlijsten invullen. Sil moet allerlei testjes doen, om te kijken waar het probleem zit. En dan de uitslag: Sil is dyslectisch, Sil vertoont kenmerken van AD(H)D.
Probleem en oplossing
Er is dus echt een probleem, zo blijkt. Wat zijn hiervoor dan de oplossingen?
Voor de dyslexie kan Sil een dyslexieverklaring krijgen. Hiermee krijgt hij:
- extra tijd bij toetsen(meestal 30 minuten)
- proefwerken vergroot afdrukken, zodat de letters beter leesbaar zijn
- gebruik van ICT-hulpmiddelen zoals Kurzweil 3000, Sprint Plus, WoDy of een Daisy speler
- een kopie of print van alle informatie die op het (digitale) schoolbord is geschreven
- mondeling toetsen afnemen
- teksten in het Lettertype Dyslexie indien dit de persoonlijke voorkeur van jouw kind heeft
- vrijstelling in het VMBO, om een extra tweede taal te laten vallen, zoals Frans of Duits
Voor het AD(H)D probleem kan een pilletje, zoals Ritalin of Concerta een oplossing bieden.
Het is fijn voor Sil dat er oplossingen gezocht en gevonden worden.
Maar toch blijft er iets knagen bij de ouders van Sil. Want met een pilletje wordt Sil wel rustiger, maar niet blijer. En de hulpmiddelen die hij krijgt vanwege zijn dyslexieverklaring, zijn weliswaar handig, maar ook hierbij blijft Sil het idee houden dat hij anders (lees: minder) is dan zijn klasgenoten. En dat is niet fijn…
Zijn er wellicht ook andere oplossingen? Ja, er zijn alternatieven.
Denk eens aan:
- De Davis Methode, waarbij jouw kind zelf leert op welke manier hij het beste leert
- Ik leer anders, met praktische tips om anders te leren
- Ik leer leren, waarbij je kijkt naar de voorkeursleerstijl van een kind
- Snel leren=leuk leren, om te leren hoe je efficiënt huiswerk kunt maken en leren
Heb jij ook zo’n kind als Sil? En wil je meer weten over andere oplossingen?
Kijk eens op mijn site www.brain-based.com Of neem contact op. Ik denk graag met je mee!
Interessant stuk, maar je moet wat aan die link doen onderaan je bericht (brightbrain), want dat gaat niet helemaal lekker..
zien/kijken wat er is; zonder jouw eigen waarden en normen…
Wat interessant, Elien! Gebruik je ook andere leermethodes, in de zin van niet alleen luisteren, maar ook doen, voelen, of kijken? Ik ben aan het inventariseren welke onderwijsvormen er zijn, naast het “reguliere” aanbod, en wat dit oplevert bij kinderen. Ik wil dit namelijk onder de aandacht brengen in de maatschappij. Jouw verhaal laat al zien wat positieve aandacht kan opleveren!
Zo herkenbaar, mijn twee lieve jongens pasten om deze reden niet in het reguliere onderwijs. Na jarenlang proberen, zijn we na de zomer met 2 andere ouderstellen zelf een particuliere school gestart, ons inziens de laatste optie. Nu begeleiden we zelf de kinderen, 5 totaal, en benaderen we ze alleen op een positieve manier. We kijken vooral naar hun talenten ipv hun tekortkomingen. Na 3 maanden zien we opeens heel andere kinderen, ze zitten goed in hun vel ipv elke dag uitgeput van alle prikkels en straf thuis te komen. En hun resultaten gaan opeens de goede kant op, waar eerst werd gezegd dat ze het niet ver zullen schoppen op school, zien we nu iets heel anders gebeuren! Nadeel: het kost je een hoop geld en tijd, maar voor gelukkige kinderen heb ik dat over!