Wanneer je op vakantie gaat, plan je alles natuurlijk zo goed mogelijk. Wat moet of wil je meenemen, hoe laat vertrek je. Wanneer je met het vliegtuig gaat is deze laatste cruciaal, want je wilt je vlucht niet missen. Dus hou je rekening met alle mogelijke wachttijden op de luchthaven om stipt op tijd aan de gate te verschijnen. Maar dan heeft je vlucht vertraging. Gelukkig is er AirHelp
Wekelijks vliegen er miljoenen mensen de wereld over. Vaak gaat dit allemaal volgens plan, maar je kunt te maken krijgen met vertragingen, annuleringen of verloren bagage. Als een vliegtuig 15 minuten te laat vertrekt wordt dit al een vertraging genoemd. Maar op zich kun je dan nog op tijd aankomen. Vorige jaar vertrokken 65% van de vliegtuigen van Schiphol op tijd. De gemiddelde vertragingstijd was 37 minuten, aldus flightstats.com. De langste vertraging hadden de mensen die op 22 augustus van Guayaquil (in Ecudor) naar Amsterdam vlogen. Door een technisch mankement vertrok het vliegtuig bijna 50 uur te laat.
Gelukkig heeft de EU iets bedacht om de pijn te verzachten. Als je vlucht namelijk vertraagd, geannuleerd of overboekt is, dan heb je soms recht op een vergoeding. Omdat we niet allemaal weten wanneer we ergens recht op hebben en omdat we geen zin hebben om dit allemaal uit te zoeken, is er iets handigs, Airhelp. Een manier om te achterhalen of je recht heb op een vergoeding.
Wat kan Airhelp voor je doen?
AirHelp is ’s werelds grootste voorvechter voor rechten van vliegtuigpassagiers. Sinds de oprichting in 2013 hebben ze al meer dan 13 miljoen passagiers geholpen met het begrijpen van hun rechten en het krijgen van compensatie voor vertraagde, geannuleerde of overboekte vluchten.
Ze maken compensatie claimen eenvoudig voor alle passagiers die niet zeker zijn van hun rechten, geen tijd hebben of niet over de expertise beschikken om zelf aan het claimproces te beginnen. Ze investeren voortdurend in data en geavanceerde technologie om onze eenvoudig te gebruiken website krachtiger te maken en de claims van klanten nog soepeler te maken.
AirHelp werkt op basis van “geen winst, geen kosten”. Dus als ze de zaak niet voor de rechtbank winnen, brengen we geen enkele kosten in rekening voor onze diensten – dat is een deel van de belofte van AirHelp.
Wanneer heb je recht op compensatie?
Ook al is een half uur vertraging vervelend, zeker als je met kinderen reist. Je krijgt niet gelijk een compensatie. Is je vlucht vertraagd en ben je met meer dan drie uur vertraging aangekomen op je eindbestemming? Dan heb je volgens Verordening 261/2004, mogelijk recht op een vergoeding, oftewel een vergoeding vertraagde vlucht, voor het geleden tijdsverlies.
Wanneer je moet wachten totdat de luchtvaartmaatschappij je naar je bestemming kan brengen, hebt je recht op een aantal gratis services, afhankelijk van de vluchtdetails. Zo moet de luchtvaartmaatschappij je tijdens de vertraging eten en drinken aanbieden en de mogelijkheid om ten minste tweemaal te communiceren via telefoon of e-mail. Ze mogen je reisvouchers hiervoor aanbieden, maar je bent niet verplicht om deze te accepteren. Je kunt aandringen op een contante betaling.
Als de vertraging zo lang gaat duren, dat een overnachting nodig is, dan moet de luchtvaartmaatschappij u een hotelkamer en vervoer van en naar de luchthaven aanbieden.
Wanneer je een alternatieve vlucht krijgt aangeboden en je het geluk hebt dat je een upgrade krijgt, mag de luchtvaartmaatschappij je daar geen extra kosten voor in rekening brengen. Andersom heb je uiteraard wel weer recht op korting.
Hoe werkt het verder?
Uiteindelijk kom je op je bestemming aan en geniet je van een heerlijke vakantie. Als je weer thuis bent kan het interessant zijn om na te gaan of je recht hebt op compensatie. Dit kan oplopen tot 600 euro, daar kun je dan weer leuk van op vakantie.
Het is vaak niet zo eenvoudig om te checken of je recht heeft op compensatie.Stel je hebt vertraging met transavia airlines. Je kunt dan je transavia claims indienen via Airhelp. Zij kunnen je in een paar minuten laten weten of je een claim kan indienen of niet. Voer je vluchtgegevens in, in de compensatiecalculator op hun site en je krijgt gelijkt een indicatie.
Als de calculator aangeeft dat je recht hebt op een vergoeding, kun je hun de de opdracht geven om meteen voor je rechten op te komen.
Alle diensten zijn op basis van no cure no pay, dus je hebt niks te verliezen.
Hopelijk heeft bovenstaande je wat wijzer gemaakt over je rechten bij vertraging, al is het te hopen dat je lekker op tijd vertrekt om te genieten van je vakantie.