De keuze tussen flesvoeding of borstvoeding is een persoonlijke keuze die elke moeder voor zichzelf moet maken. Soms valt er helaas niets te kiezen, maar lukt borstvoeding gewoonweg niet. Gelukkig biedt flesvoeding een prima alternatief. De samenstelling van poedermelk bevat inmiddels nagenoeg alles wat je baby nodig heeft.

Hoeveel flesvoeding geef je je kindje in de eerste maand?

Hoeveel voeding baby’s nodig hebben verschilt erg per kind. Als je hebt gekozen om je kindje flesvoeding te geven, dan is het gemakkelijk om de precieze hoeveelheid voeding te meten. Meestal geef je zo’n 6 tot 8 voedingen per dag. Hoeveel melk hangt af van zijn gewicht en hoeveel hij per keer kan drinken. Het maagdarmstelsel van je baby moet nog erg wennen aan voeding. In jouw buik kreeg je kindje zijn voedingsstoffen via de navelstreng binnen. Daarom zal de hoeveelheid voeding rustig opgebouwd moeten worden. Vaak start je met zo’n 10 ml melk per keer. Per dag wordt dit met 10 ml opgehoogd. Je kraamverzorgende kan je hierbij helpen.

Hoe kies je de juiste fles voeding?

Als je voor het eerst flesvoeding gaat kopen voor je baby, koop je voor baby’s van nul tot zes maanden startvoeding, ook wel zuigelingenvoeding genoemd. Er zijn verschillende zuigelingenvoeding in poedervorm, die allemaal aangemaakt worden met water. In het begin wordt de standaardvoeding geadviseerd. Hierin zitten alle voedingsstoffen die je nodig heeft.

Naast standaardvoeding bestaat er speciale, lichter verteerbare voeding die je baby helpt bij darmkrampjes. Ook zijn er speciale soorten voeding voor baby’s die veel spugen of heel hongerig zijn. Deze zijn echter over het algemeen niet nodig. Stap dus niet zomaar over naar deze voeding. Overleg eerst met het consultatiebureau.

Extra vitaminen bij geven van flesvoeding

De samenstelling van poedermelk bevat tegenwoordig nagenoeg alles wat je baby nodig heeft. Bij het geven van flesvoeding hoef je geen extra vitamine K te geven. Het advies is wel om extra vitamine D te geven. Hier kun je mee starten vanaf het moment dat je baby een week oud is, 10 microgram per dag, totdat je kindje minimaal vier jaar is.

Welk merk fles voeding?

Je hebt ontzettend veel merken die flesvoeding aanbieden. Naast de bekende A-merken zijn er ook veel supermarkten die hun eigen merk flesvoeding hebben. Het merk flesvoeding maakt niet zoveel uit. Alle flesvoeding die in Nederland te koop is, voldoet aan de wettelijke EU-richtlijnen. Daar staat in wat er precies in flesvoeding moet zitten en hoeveel. Ook staat erin wat er niet in mag zitten, zoals pesticiden en schadelijke stoffen. Dit wordt door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit goed gecontroleerd. Je kunt dus gerust fles voeding van de goedkopere merken kopen. Hierin zitten alle voedingsstoffen in die nodig zijn voor je baby