Alle kinderen naar buiten! Buitenspelen, het lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat het ook? Ouders, maar ook leerkrachten, worstelen met de vraag hoe ze de kinderen buiten kunnen laten spelen. En nog een stuk ingewikkelder: hoe laat je kinderen kennis maken met de natuur? Het boek ‘Alle kinderen naar buiten!’  lost die vragen voor je op.

De natuur is namelijk één grote speeltuin, het ideale ontdekkingsparadijs. Dit boek nodigt kinderen, (groot-) ouders en leerkrachten uit om daar creatief gebruik van te maken met natuur activiteiten voor kinderen voor elk seizoen!

Wat vind je in dit boek

In dit boek vind je spannende, uitdagende en verrassende activiteiten voor kinderen, ouders, grootouders en leerkrachten. Met dit boek wordt de natuur ontdekken heel gemakkelijke gemaakt.  Het boek is een geweldige inspiratie van wat je allemaal buiten in de natuur kunt doen. Het boek staat vol met:

  • tips voor buitenactiviteiten
  • spel ideeën
  • proefjes om alles over het weer, water en de bodem te weten te komen
  • de lekkerste gerechten met planten en vruchten uit de natuur
  • welke vogels, dieren en insecten er buiten leven en hoe je die kunt opsporen
  • en hoe dichtbij de natuur is, hoe je de natuur naar je eigen tuin haal.t

Voordelen van buitenspelen

We weten allemaal wel dat buiten spelen goed is voor kinderen. Maar waarom is dit nou zo goed.
Kinderen die veel buitenspelen zijn gezonder, socialer, hebben minder overgewicht en leren beter risico’s inschatten. Ze zijn zelfverzekerder, minder agressief, hebben een betere motoriek en ervaren minder stress. Genoeg motivatie om kinderen te stimuleren om meer buiten te spelen.

Een van de belangrijkste redenen waarom kinderen steeds minder buitenspelen is ‘angst’. Angst van ouders voor gevaren en ongelukken. Angst voor vies worden en angst voor verdwalen. Dat is jammer wat die bezorgdheid belemmert een kind in zijn ontwikkeling. Van spelen leren kinderen, juist buiten. Het is helemaal niet erg als ze zich een keer prikken aan een brandnetel, vies worden of een schram oplopen. Eigenlijk is het juist goed, een kind leert zo wat wel en niet kan. En daar profiteert hij de rest van zijn leven van. Het oplossen van problemen, zoeken naar creatieve oplossingen en vergroten van het inleveringsvermogen, allemaal met dank aan lekker buiten spelen.