Van kinderen met een adhd brein is vaak bekent dat ze moeite hebben met focus en impulsiviteit. Maar een uitdaging die minder wordt genoemd, is moeite om met emoties om te gaan. Lees meer over ADHD en emoties

Kinderen met een ADHD brein hebben dezelfde emoties als andere kinderen. Wat echter anders is, is dat ze deze emoties veelal intenser voelen. Deze emoties duren ook langer en kunnen het dagelijks leven in de weg staan.
Daarom kunnen deze kinderen (maar ook volwassenen):
• Overweldigd worden door ontmoediging, frustratie of woede;
• Te snel opgeven wat ze ook doen;
• Interactie met anderen vermijden.

ADHD en emoties

Naar mate kinderen ouder worden gaat dit veelal wel beter. Maar sommigen blijven er als volwassenen mee worstelen. Er zijn vaardigheden die mensen van alle leeftijden kunnen leren om emoties beter te beheersen

Voorbeelden van problemen met het omgaan met emoties
Wanneer kinderen met ADHD moeite hebben met het beheersen van hun emoties, kan dit op verschillende manieren tot uiting komen. Sommigen hebben moeite om hun gevoelens af te remmen als ze boos of gestrest zijn. Anderen vinden het moeilijk om enthousiast te worden om iets te doen wat ze saai vinden
Kinderen met ADHD kunnen ook:
• Snel gefrustreerd raken door kleine ergernissen;
• Zich te veel of te lang zorgen maken over zelfs kleine dingen;
• Moeite hebben om te kalmeren als ze geïrriteerd of boos zijn;
• Zich zeer gekwetst voelen aan milde kritiek;
• Buitensporige urgentie voelen om iets te krijgen wat ze nu willen.

Wat gebeurt er?

Het ADHD brein worstelt met een reeks mentale vaardigheden, de uitvoerende functies, die helpen zaken in perspectief te houden.
En beheren hoe we reageren op situaties en gevoelens. Ze omvatten flexibel denken en impulsbeheersing.

Het werkgeheugen is een andere vaardigheid waarmee kinderen met ADHD worstelen. Ze zijn soms te gefocust op hoe ze zich op dit moment voelen om hun andere gevoelens in gedachten te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld boos zijn en iets gemeens zeggen, ook al willen ze niemand van streek maken.
De executieve functies ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Kinderen met ADHD worden mogelijk beter in het omgaan met emoties naarmate ze ouder worden. Maar uitdagingen gaan vaak door tot in de volwassenheid.

Hoe kinderen te helpen emoties te beheersen

Wanneer kinderen worstelen met hun gevoelens, kan het lijken alsof er geen manier is om tot hen door te dringen of negatief gedrag te stoppen. Maar er zijn manieren om kinderen te helpen hun emoties onder controle te krijgen en te beheersen.

Begin met te erkennen hoe ze zich lijken te voelen. Gebruik zinnen als “Ik zie hoe teleurgesteld je bent dat je tweede bent geworden.” Maak geen ruzie over de vraag of ze zich zo moeten voelen. Meestal escaleert dat het probleem alleen maar.
Als kinderen eenmaal kalm zijn, bied dan aan om hen te helpen een betere manier te vinden om met de emoties om te gaan.

Als ouder of leerkracht kun je een frustratie dagboek bij houden om meer inzicht te krijgen wanneer een kind gefrustreerd raakt en waarom. Het kan helpen patronen in het gedrag van een kind te vinden

bron: understood.org