Jaarlijks verlichten in co-creatie gerealiseerde lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars de binnenstad van Amsterdam tijdens Amsterdam Light Festival. De achtste editie van het festival is  28 november van start gegaan. De twintig lichtkunstwerken zijn dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te bewonderen in de historische binnenstad. Het thema van dit jaar is DISRUPT!. Leuk om komende maand samen met je kinderen te aanschouwen.

De uitgebreide en fonkelnieuwe programmering in samenwerking met ARTIS en Het Scheepvaartmuseum zorgt tijdens het 53-dagen durende festival voor een bijzondere ervaring. Geheel aansluitend bij het thema heeft het festival een nieuwe route door Amsterdam Oost. Bezoekers kunnen het evenement tot en met 19 januari 2020 varend, lopend of fietsend ontdekken. Nieuw thema, nieuwe route

Uitgebreide programmering van het Amsterdam Light Festival

Het thema is niet alleen bepalend voor de tentoonstelling, maar komt ook terug in de programmering door samenwerkingen met ARTIS en Het Scheepvaartmuseum. Zo biedt ARTIS met De Slaapwandeling een eigen programma aan waarin bezoekers het park in het donker kunnen ervaren. Weinig is meer ontwrichtend voor ons mensen dan de afwezigheid van licht, gewend als we zijn om op onze ogen te vertrouwen. Vanaf 6 december kunnen bezoekers na sluitingstijd door het ARTIS-Park en Micropia dwalen met een speciaal ontwikkelde app en ontdekken hoe flamingo’s op één poot slapen, waarom paddenstoelen licht geven en hoe vleermuizen in het donker jagen.

Tijdens het avondprogramma Activisme of de nieuwe status quo?, op 10 december in Het Scheepvaartmuseum, wordt dieper ingegaan op de rol van kunstenaars en culturele instellingen in een klimaatdebat. Hierbij gaan lichtkunstenaars Martin Ersted (The Ice is Melting at the Pøules) en Tom Biddulph (Surface Tension) samen met fotojournalist Kadir Lohuizen en Vera Carasso (Het Scheepvaartmuseum) met elkaar in gesprek. De avond wordt gemodereerd door Andrea van der Pol. Tevens is ook de tentoonstelling Strijd om het Ijs en Rijzend Water in Het Scheepvaartmuseum te bezichtigen.

Educatie project tijdens het Amsterdam Light Festival

De Nachtloerrrders Amsterdam Light Festival vindt het belangrijk om zoveel mogelijk kinderen uit diverse wijken in Amsterdam te betrekken bij het festival. 800 kinderen van 17 basisscholen hebben samen met het collectief 72andSunny Creative Collective en Juf op Straat een mysterieus.Dagelijks wisselend kunstwerk met tientallen dierenogen in de bosjes rondom ARTIS gemaakt: De Nachtloerrrders. De ogen zijn door de leerlingen zelf bedacht en geprogrammeerd; zijn het vriendelijke dieren of vormen ze een bedreiging?

Een volledig overzicht van de programmering en de nieuwe routing is te vinden op de website: www.amsterdamlightfestival.com