**//sticky ads code//**

De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent dat kinderen weer gezellig massaal gecontroleerd worden op hoofdluis. Met dank aan alle luizenmoeders en vaders. Volgens Luizenradar.nl, is het aantal meldingen van hoofdluis besmettingen tot dusver in 2018 met 43 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De daling wordt door verschillende basisscholen in Zuid- en Midden-Nederland bevestigd. Zij geven aan tijdens de controles beduidend minder hoofdluizen te hebben aangetroffen.

Uit de gegevens van Luizenradar blijkt dat in vergelijking met vorig jaar het aantal meldingen van hoofdluisbesmettingen met 43 procent is afgenomen. Dat zijn ruim 800 meldingen minder ten opzichte van vorig jaar. Op basisschool De Diamant in Baarlo gaf directeur Moniek van Aarssen aan dat luizenmoeders verbazingwekkend weinig hoofdluis hebben gevonden. “Op de eerste maandag na de zomervakantie voeren wij altijd hoofdluiscontroles uit. We hadden ons voorbereid op het ergste, maar dat viel dit jaar dus reuze mee.”, aldus Van Aarssen.

Aantal insecten in Nederland afgenomen

Het gaat slecht in ons land met een aantal insecten. Aldus wetenschappers van de Radboud Universiteit in samenwerking met Stichting EIS (het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden). De afgelopen decennia nam het aantal insecten drastisch af. Uit een analyse blijkt bijvoorbeeld dat het aantal loopkevers in de afgelopen 22 jaar met 72 procent is gekelderd. Ook het aantal nachtvlinders nam met 54 procent af. Theo Zeegers van Stichting EIS ziet niet direct een verband met de hoofdluis: “De link tussen de afname van het aantal insecten in ons land en de daling van het aantal hoofdluizen zie ik eerlijk gezegd niet zo.”.

Blijven kammen om hoofdluis te voorkomen

Het uitvoeren van hoofdsluisbesmettingen blijft belangrijk. Het RIVM geeft aan dat driekwart van de ouders bij een hoofdluis besmetting kiest voor een behandeling waarbij ze zowel kammen als een antihoofdluismiddel gebruiken. Meestal is dit een middel op basis van de werkzame stof dimeticon. Basisschooldirecteur Ton Kamp benadrukt dat we alert moeten blijven: “We hebben op school regelmatig verscherpte hoofdluis controles en leggen de nadruk op goed kammen. Daarnaast vinden we het ook ontzettend belangrijk ouders goed te informeren.”.

Meer over Luizenradar

Luizenradar laat zien waar op dit moment hoofdluis heerst in Nederland. Op Luizenradar.nl zie je in één oogopslag hoeveel hoofdluis er per postcodegebied is gemeld, waardoor er desgewenst voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen. Zodra in een bepaald gebied het aantal hoofdluis besmettingen stijgt of daalt, verandert de kleur op de kaart. Hoe hoger de index van het aantal hoofdluisbesmettingen, des te roder de kleur.