Niet iedereen is gezegend met kinderen die alles eten en graag nieuwe dingen willen uitproberen. Toch willen we allemaal dat onze kinderen gezond en gevarieerd eten. Daarnaast willen we ook graag dat het gezellig is tijdens het eten en er geen strijd is aan tafel.
Als je kind bijna niets lust, wil dit echt niet zeggen dat dit altijd zo zal blijven. Pas na gemiddeld tien keer proeven, herkennen en waarderen kinderen een nieuwe smaak. Een kwestie van blijven aanbieden en geduld hebben dus. Daarom 8 ultieme tips om jouw kinderen aan het eten te krijgen.

1. Gezamenlijk eten

Het is niet altijd gemakkelijk als de kinderen er ook nog een druk sport schema op na houden. Maar probeer zo veel mogelijk samen met de kinderen te eten. Aan tafel, zonder afleiding van bijvoorbeeld de televisie of de telefoon. Al eten ze maar een klein bordje. Zien eten doet eten.

2. Kleed het eten leuk aan

Het eten moet niet alleen smakelijk zijn, de presentatie is ook heel belangrijk. Kleed het eten leuk aan als het er niet in wil. Een leuke lepel, een mooi bord of eten in een leuke vorm. Maak bijvoorbeeld een gezicht van het eten

3. Alles proeven

Laat kinderen van alles proeven. Op deze manier proeven ze toch elke keer van het eten dat ze niet lekker vinden. Het aanleren van nieuwe smaken kost tijd. Door veel te oefenen zal een kind vanzelf een nieuwe smaak aanleren. Blijf daarom ook eten aanbieden wat een kind in eerste instantie niet lekker vindt.
Dat klinkt makkelijker dan het soms is. Dus onderhandel, geef aan dat ze niet alles op hoeven te eten maar dat we wel van alles een heel klein beetje moeten proeven. Al is het maar één hapje.  Het zal helpen om zo kinderen aan het eten te krijgen.

Zo wordt groente eten kinderspel!

4. Laat een kind helpen in de keuken

Laat kinderen meehelpen met de boodschappen doen of het koken. Op deze manier enthousiasmeer je kinderen voor het eten. Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het ook sneller proeven. Afhankelijk van de leeftijd van een kind kun je ze kleine dingen laten doen. Zo kun je kleine kinderen al een ei laten pellen of iets laten mengen.

5. Houd het gezellig aan tafel

Wil een kind iets niet eten en laat hij dit duidelijk merken? Eet zelf rustig verder en houd de sfeer ontspannen. Wanneer je geen aandacht aan het gedrag van een kind geeft, pakt hij mogelijk ineens zelf zijn bord weer om een paar happen te eten. En zo niet? Bied dan af en toe een hapje aan. En prijs je kind als hij dat hapje neemt. Op deze manier maak je van samen eten weer een gezellig, sociaal moment.

6. Geen tussendoortjes naar 16 uur

Let er op dat je vlak voor het eten geen tussendoortjes meer geeft aan een kind. Ook calorierijke tussendoortjes zoals bepaalde fris of melkdranken kun je beter laten staan. Zo houdt een kind voldoende eetlust over voor gezonde voeding. Mocht een kind toch echt iets willen eten en wordt het huis anders te klein. Bied dan iets gezonds aan, bijv komkommer of tomaat.

7. Toetjes

De meningen zijn nogal eens verdeeld over toetjes. Deze moet je gewoon geven en niet gebruiken als straf of beloning. Maar wanneer een kind weet dat hij nog een lekker toetje krijg, zal hij minder snel geneigd zijn zijn  eten op te eten. Yoghurt als toetje is hierbij een goed alternatief. Deze is gezond en voedzaam. Je kunt kinderen dan af en toe verrassen met een bijzonder toetje.

8. Complimenteer

Als kinderen hun bent hebben gedaan, ook al hebben ze niet opgegeten wat jij had gehoopt, geeft ze een compliment. Laat weten dat je het fijn vind dat ze tocht iets hebben geproefd. Door deze positieve benadering maak je er iets leuks van en motiveer je het eetgedrag van een kind.

Het belangrijkste is dat je er bij kinderen geen druk op legt. Ze voelen dit feilloos aan en dat maakt het vaak alleen maar moeilijker. Probeer het los te laten. Ik heb door de jaren heen gemerkt dat wanneer ik de bovenstaande tips toepas, het eten gezelliger werd en er uiteindelijk beter gegeten werd!