Kinderen zien opgroeien is genieten. Ze begeleiden en helpen waar nodig een dankbare taak. Samen genieten van de leuke dingen in het leven.  Maar er zijn ook die tijden waarin ouderschap gewoon zwaar is. Dat het voelt als je faalt als ouder!

Er zijn uren, dagen, weken dat het echt even niet leuk is. Dat je het gevoel hebt dat je faalt als ouder, dat je het die dag anders had willen doen of dat je vindt dat je je kind te kort hebt gedaan. Door vermoeidheid zie je dingen soms niet even helder en hoe fijn is het dan dat je juist deze waarheden kunt lezen die je graag zou willen horen. Dus voor elke ouder: onthoud deze punten goed en lees ze na op die dagen dat je het nodig hebt.

1. Eén slechte dag zegt niets over hun hele jeugd

Er zijn zoveel dagen die niet gevuld zijn met de mooiste momenten. Misschien heb je geschreeuwd, misschien bleef je niet rustig op een moment dat je dat wel gewild had of misschien was je gewoon chagrijnig. Bedank op die dagen dat één slechte dag niets zegt over hun hele jeugd. Dit was gewoon één dag. Dat brengt me op een andere belangrijke waarheid …

2. Je kinderen zullen zich dit waarschijnlijk niet zo herinneren

De meeste kinderen herinneren zich niet veel voor de leeftijd van een jaar of vier. Bovendien zijn kinderen vaak erg vaardig om het negatieve te vergeten. Vaak bij het slapen gaan vraag ik aan mijn kinderen wat hun leukste en minst leukste delen van de dag waren. Ze hebben nog nooit dat moment genoemd, waarop ik me even niet zo’n leuke ouder vond. Het is meestal iets over een vriendje of dat ze het eten niet lekker vonden.

3. Vergelijk je niet met andere ouders

Je bent de meest perfecte ouder voor je kinderen. Stop met vergelijken hoe andere ouders het doen! Alleen omdat het lijkt of andere het allemaal zo perfect voor elkaar hebben, betekent niet altijd dat dit ook echt zo is. We hebben allemaal dagen waarop we het gevoel hebben te falen. Dus die andere ook.

4. Niemand is goed in alles

Onthoud dat niemand overal goed in is!  We leven in een sociale media wereld waarin je voortdurend ziet wat andere ouders allemaal doen. Vergeet niet dat je alleen de hoogtepunten uit hun leven ziet. Sommige moeders zijn geweldig in het maken van creatieve lunches, maar zij zijn misschien niet zo goed in het samen spelen met hun kinderen.  Sommige zijn geweldig in het creëren van leukste herinneringen met hun kinderen, maar hun huis is misschien wel een rotzooi. Niemand is goed in alles, dus stop met piekeren over dingen waar je niet goed in bent en richt je op de dingen waar je geweldig in bent.

5. Onderschat nooit de kracht van ‘sorry’zeggen

Misschien was het vandaag een verschrikkelijke dag. Misschien zei je wat dingen waar je niet trots was op en heb je niet aardig gedaan tegen je kinderen. In plaats van te blijven hangen in deze mislukkingen, zeg gewoon sorry. Je bent meteen een geweldig voorbeeld voor je kind.

6. Hoe je je voelt op dat moment is niet wie je werkelijk bent!

Vergeet niet dat gevoelens kunnen liegen. Gevoelens komen en gaan. Ook al heb je het gevoel dat je faalt, je bent geen slechte ouder.

7. Doe iets rustiger aan

Vaak ligt de oorzaak van moeilijke dagen in ons snelle levenstempo Onze agenda’s zitten bomvol afspraken en door al dat gehaast begin je vaak ook sneller te snauwen tegen je kinderen. Als er niet voldoende rust momenten in de dag zitten, worden dingen vaak te veel. Een stapje terug doen, helpt je meestal juist vooruit. Zeg gewoon nee tegen een aantal “verplichtingen” zodat je die tijd met je kinderen kunt doorbrengen.

8. Doe iets voor jezelf

Ouderschap is een vermoeiende, eindeloze baan. Maar in tegenstelling tot een 9-5 job, zijn er geen pauzes. Er zijn geen weekenden om te herstellen … tenzij je ze zelf creëert. Natuurlijk kan het best lastig zijn om zomaar een weekend of zelfs alleen al een dagje weg te gaan, maar een paar uurtjes iets voor jezelf doen kan al een groot verschil maken. Soms heb je gewoon even pauze nodig om weer frist terug te komen.

bron: babble.com