Het is helaas de realiteit dat veel dyslectische kinderen vooral de negatieve symptomen van dyslexie ervaren. Een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en hogere stress- of angstniveaus. Kinderen zijn heel vatbaar voor zelfkritiek. Dat dyslexie geen probleem is maar een kans hebben veel succes volle ondernemers als Richard Brandson en Steve jobs bewezen. Lees onze tips voor dyslectisch succes

Om mede-dyslectici te helpen en ondersteunen, hebben we zeven punten voor succes geformuleerd. Dit zijn ideeën en processen die andere hebben geholpen. Dit is geen volledig uitputtende lijst. Het zijn met name suggesties die bij ons opkwamen, variërend van psychologische tot praktische aanbevelingen.

Tips voor dyslectisch succes

 1. Begrijpen en erkennen dat het prima en ok is om dyslectisch te zijn. Dyslectisch zijn is niet iets dat je je hele leven kunt controleren en in- en uitschakelen. Als zodanig is het een levenslange neurodiversiteit die ongeveer een op de tien mensen over de hele wereld treft.
 2. Stel realistische en haalbare doelen vast en werk daaraan. Het stellen en behalen van persoonlijk doelen waarvoor iemand hard moet werken, zijn heel motiverend. 
  Zorg dat ze succes hebben. Doe dit door te werken aan taken die een beetje uitdagen, maar niet zozeer dat ze gefrustreerd raken. Leren moet leuk zijn.
 3. Zorg dat kinderen naast alle verplichten activiteiten ook voldoende ruimte hebben om de dingen te doen die ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen.  Kinderen halen vaak betere resultaten op taken die ze leuk vinden. 
 4. Concentreer je  op de sterke punten van een kind en zorg dat ze zich hier zelf ook van bewust zijn.  Alle dyslectici hebben unieke sterke punten, vaardigheden, talenten en gaven. Het belangrijkste is dat deze worden ontdekt, ervaren en gekoesterd.
  Lees meer over hoe je de sterke kant van dyslexie kunt benutten voor dyslectisch succes 
 5. Blijf niet te lang stilstaan ​​bij zwakheden of fouten. Iedereen maakt fouten, dat is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Belangrijk is te leren van fouten. Te veel stilstaan ​​bij en focussen op fouten uit het verleden kan psychologisch en emotioneel schadelijk zijn.
 6. Ontdek en experimenteer met verschillende leermethoden om te zien wat het beste past. Variërend van visueel, auditief tot gevoel, de ‘voorkeursleerstijlen’ van dyslectici en manieren om informatie aan hen gepresenteerd te krijgen, variëren sterk van persoon tot persoon.
 7. Ontwikkel gewenste eigenschappen om je doelen te helpen bereiken. Een goede werkhouding, veerkracht, doorzettingsvermogen en motivatie zijn allemaal kwaliteiten die bijdragen aan het bereiken van doelen. Ze helpen een kind om te groeien en om te gaan met mogelijke tegenslagen in het leven.

Succesvol ondanks of dankszij dyslexie