Als ouder geeft niets je een beter gevoel dan je kinderen gelukkig zien! Ouders maken zich dan ook vaak zorgen om het welzijn van hun kinderen. De prestatiedruk is enorm, maar hoe zorg je er nu voor dat je kinderen bovenal ook gelukkig opgroeien?
Christine Carter, socioloog aan de universiteit van Californië, schreef onlangs het boek ‘Raising Happiness’ met wetenschappelijk onderbouwde tips voor meer geluk bij je kinderen. Hier onder 7 (geluksgetal!) tips die je kunnen helpen in een ‘gelukkige opvoeding’:
-
Je eigen geluk
Onderzoek toont aan dat er een link is tussen de gemoedstoestand van moeders en die van hun kinderen. Ben je zelf gelukkig, dan ziet en voelt je kind dat direct waardoor ze minder gedragsproblemen vertonen. Cijfer jezelf dus niet helemaal weg en ga gewoon lekker een keer een uur naar de sportschool terwijl partner-lief met afwas en nog niet gedouchte kinderen achterblijft ;-).
-
Beloon het proces, in plaats van het resultaat
Wie heeft er hier het meeste geleerd: een kind dat op zijn rapport van een 9 naar een 8 is gegaan, of een kind die van een 5 naar een 6 is gegaan…
Zo zie je maar dat een cijfer op school lang niet altijd alles zegt, het gaat vaak om de groei die een kind doormaakt. Het eerste kind haalt een 8 wat een mooi punt is, maar is in ontwikkeling eerder terug gezakt dan gegroeid. Het tweede kind heeft echter wel een prachtige ontwikkeling doorgemaakt en juist dàt moet je benoemen en belonen!
-
Leer wat optimisme is
Bovengenoemde sociologe Christine Carer heeft aangetoond dat optimisten meer succes boeken op school, op het werk en in sport. Ze zijn ook gezonder, leven langer en hebben een grotere kans op een gelukkig huwelijk. Dus hup: het is uit met het ge ’niet’, wat heb je wel? Probeer dit eens vaker te gebruiken in gesprekken met je kind.
-
Verhoog het EQ (Emotionele Intelligentie)
“Hoe zou jij het vinden als je geslagen wordt?’ Dat is vrij lastig voor een jong kind om te bepalen. Help je kind als eerste zijn eigen emoties te herkennen en te benoemen. Dit kun je al doen op hele jonge leeftijd: als je kind huilt, weet jij als ouder vaak wel waarom: boosheid, verdriet… benoem het ook naar je kind! Zo leert je kind wat ‘verdriet’ is, net zoals je je kind laat zien wat een ‘appel’ is. Pas als hij of zij de eigen gevoelens goed herkent, zullen ze dit ook bij anderen herkennen zodat het zogenoemde EQ ook hoger wordt.
-
Zelfdiscipline
De mate van zelfdiscipline voorspelt toekomstig succes beter dan intelligentie. Met andere woorden: je komt er meestal niet alleen met een goed stel hersens, je bereikt vaak meer als je ergens moeite voor doet. Maar hoe leer je je kind dan om door te zetten? Ten eerste is het belangrijk om het proces te belonen (zoals hierboven staat) en je kind in te laten zien dat het succes komt doordat het proces zo goed is gegaan. Daarbij kun je je kind laten zien dat verleidingen makkelijker te weerstaan zijn als er genoeg afleiding is: waarom een zak snoep mee naar de Efteling nemen, terwijl de kinderen daar de hele dag worden afgeleid en er niet eens mee bezig zijn? Als het er niet is, kun je beter weerstand bieden tegen verleidingen… Een open deur, maar ernaar handelen is een tweede.
-
Meer speeltijd
Lekker buiten ravotten, hutten bouwen en knutselen… Tegenwoordig hebben we de behoefte om er allerlei mooie woorden voor te verzinnen zoals Mindfullness enzo… Ik ben daar niet zo van: kinderen die lekker mogen spelen genieten namelijk al met volle teugen van het ‘nu’ en leven al ‘in het moment’: geef ze daarom ook de ruimte om vrij, spontaan en creatief te zijn.
-
Zit ‘s avonds samen aan tafel
Tja, die opa’s en oma’s van ons waren zo gek nog niet… Met het hele gezin aan tafel is belangrijk: het zorgt voor familiaire binding en emotioneel stabielere kinderen. Maar bovenal: het is erg gezellig en geeft je de kans om leuke gesprekken te voeren met je kinderen!