Huiswerk afraffelen doen veel kinderen. Maar voor kinderen met ADHD kan haasten een voortdurende uitdaging zijn die resulteert in slordig, onjuist of onvolledig werk.
Waarom gebeurt dit? Een belangrijke reden is dat kinderen met ADHD worstelen met executieve functies . Ze vinden het vaak moeilijk om gefocust te blijven, hun tijd te beheren, te wachten en hun werk te controleren.

Ook andere factoren kunnen ook een rol spelen. Kinderen met een ADHD brein kunnen na school uitgeput zijn. Als ze medicatie gebruiken zijn deze uitgewerkt, wat soms voor een dip in hun energie niveau kan zorgen. Een overzicht van veel voorkomende redenen waarom kinderen hun huiswerk afraffelen

1. Moeite om informatie vast te houden

Problemen met het werkgeheugen kunnen het voor kinderen met ADHD moeilijk maken om informatie in gedachten te houden terwijl ze hun huiswerk maken. In plaats van de tijd te nemen om over hun antwoorden na te denken, kunnen ze ze misschien zo snel mogelijk opschrijven voordat ze hun gedachtegang verliezen. Wat kan leiden tot onvolledige of zelfs onjuiste antwoorden.

2. Slechte tijdmanagementvaardigheden

Wanneer kinderen met ADHD meerdere opdrachten hebben, kunnen ze moeite hebben om in te schatten hoeveel tijd ze aan elke taak moeten besteden. Ze kunnen zich ook hyperfocussen op één taak en dan moeite hebben om door te gaan naar de volgende. Als ze een uur aan een opdracht hebben besteed, kunnen ze hun resterende huiswerk misschien sneller afwerken.

3. Moeite om geïnteresseerd te blijven

Kinderen met ADHD hebben moeite met focus en haken vaak snel af als taken vervelend zijn. Geconfronteerd met een werkblad met 25 vergelijkbare wiskundige problemen, zoomen ze er misschien achteloos doorheen omdat ze zich vervelen.

4. Moeite met zelfcontrole

Voor kinderen met ADHD lijkt huiswerk maken eindeloos. Dus het idee om nog langer te zitten om hun werk op fouten te controleren, kan ondraaglijk zijn. Ze denken misschien ook dat het oké is om gewoon hun eerste poging in te leveren, in plaats van meer tijd te besteden aan het controleren op correct -en volledigheid

5. Problemen met zelfbeheersing

Kinderen met ADHD kunnen het moeilijk vinden om uit te stellen wat ze willen, ook al is het beter voor hen om te wachten. Als ze staan ​​te popelen om hun nieuwe videogame te spelen of tv te kijken, maken ze snel hun huiswerk zonder er bij na te denken of zich druk te maken of ze het correct doen.

6. Leeruitdagingen

Kinderen met ADHD hebben vaak ook leerproblemen zoals dyslexie en dyscalculie. Dus bovenop de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt, kunnen ze worstelen met het werk zelf. Dat kan ertoe leiden dat ze zich door huiswerk haasten om het achter de rug te hebben.

7. Je verslagen voelen

Worstelen op school kan kinderen uitputten en hun zelfvertrouwen doen verliezen. Na verloop van tijd kunnen ze gaan geloven dat ze het niet zullen ‘snappen’. Of dat ze het niet goed zullen doen, hoe hard ze ook proberen. Als kinderen denken dat het resultaat hetzelfde zal zijn, of ze nu 20 minuten of twee uur aan huiswerk besteden, denken ze misschien niet dat het de moeite waard is om de tijd te nemen om zorgvuldig te werk te gaan.

Als jouw kind zijn huiswerk afraffelt, probeer er dan achter te komen waarom hij of zij dat dit om zo op een goede en fijne manier ondersteuning te kunnen bieden.