Kinderen zitten steeds vaker op hun smartphone of tablet. Hun aandacht gaat veelal uit naar apps die wij als ouders minder verantwoord vinden zoals Roblox of Fortnite. Er zijn echter ook veel leuke en meer verantwoorde apps. Educatieve apps voor kinderen, waarmee ze op een verantwoorde manier op de tablet ook nog iets bijleren. Wij hebben 5 leuke apps voor kinderen geselecteerd.

Blumber

PlumberVeel kinderen houden wel van uitdagende strategie spelletjes. Een spel waar je bij moet nadenken om te winnen of meer punten te scoren. Plumber is een leuke strategische app voor jong en oud.  Er moet een pijplijn gemaakt worden om de bloem in de woestijn water te geven. In zo min mogelijk bewegingen moet je de stukjes pijpleiding draaien om zo een werkende verbinding te krijgen. 
Verbinden doe je door op een pijpstuk te klikken, de pijpen op de juiste manier aan elkaar te verbinden, om zo een volledige buis te maken zodat het water de bloem bereikt! 
Er is geen tijdslimiet, maar je hebt wel beperkte bewegingen voor elke ronde en je moet de bloem redden voordat de bewegingen opraken (het aanraken van 1 buis = 1 beweging). Dus denk goed na over een loodgietersstrategie voordat je begint te werken aan de pijpleidingen. Een goede tactiek is van cruciaal belang! De Plumber Puzzle bevat 200 gratis niveaus met een toenemende moeilijkheidsgraad. Zowel in de apple store als op google play te downloaden

Quizzland

QuizlandQuizzLand is een educatief spel dat meer dan 40.000 van de beste alledaagse vragen biedt. Na het beantwoorde van de vragen volgt ook een gedetailleerde uitleg. 
Het is mogelijk om de app alleen te spelen of met meerdere mensen. 
Het is een leuke en eenvoudige manier om je algemene kennis te controleren en je gezinsleden uit te dagen voor de titel van beste brein! 
De app past zich aan naar de leeftijd van de gebruiker, zodat hij goed aansluit bij de belevingswereld van een kind of volwassene. Je krijgt punten voor elke vraag die goed beantwoord wordt. Als je een verkeerd antwoord geeft, worden er geen punten bijgeschreven op je account. Je hebt de mogelijkheid om extra hints of levens te kopen in de app.  De app is beschikbaar in de apple store en op google play

Tetris

TetrisTetris bestaat al ontzettend lang en is altijd heel populair. Het succes is mede te danken aan de eenvoudige, maar toch verslavende aard van het spel. Een puzzel spel voor oud en jong dat makkelijk te leren is. Het speelveld bestaat uit een raster van blokjes. Het doel is om de blokken welke verschillende vormen hebben, en naar beneden vallen, zodanig op te stappelen dat je een horizontale rij helemaal vult. De rij verdwijnt als deze vol is. Je kunt de vallende blokken roteren en naar links of rechts verschuiven totdat ze klaarliggen voor een volle lijn. Download de app in de apple store of op google play

Op zoek naar meer leerzame spelletjes voor de smartphone ?

Sudoko

SudokuSudoku is een populair puzzelspel uit Japan. En kan dan ook niet ontbreken in de top 5 van Leuke apps voor kinderen.  Sudoku vereist geen berekening of wiskundige vaardigheden. Voor het oplossen van een sudoku zijn concentratie en systematisch denken het belangrijkste. Een sudoku puzzel bestaat in totaal uit 9×9 vakjes die gegroepeerd zijn als 9 blokken van 3×3 vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden op zo’n manier dat in elke rij, in elke kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Je kunt hiervoor verschillende strategie gebruiken.
Als je de app download op je Android of Apple kun je het spelen waar en wanneer je maar wilt. 

Scratch en ScratchJr

ScratchProgrammeren gaat ook over het leren oplossen van (ingewikkelde) puzzels. Scratch is een gratis visuele programmeeromgeving. Het moedigt kinderen aan tot creativiteit en expressie. Kinderen van 5 tot 7 jaar kunnen op spelende wijze leren programmeren met Scratch jr. Met behulp van ScratchJr kunnen kinderen programmeer-blokken aan elkaar vastklikken om karakters te laten bewegen, springen, dansen en zingen. Ze kunnen het uiterlijk van hun karakters veranderen, even als de achtergronden en stem. Scratch is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en is eveneens een objectgeoriënteerde visuele programmeertaal. 
Tegenwoordig is programmeren veel toegankelijker en leuker voor kinderen. Ze kunnen op spelende wijze leren programmeren en creatief en systematisch te denken.
Scratch kun je niet downloaden op je telefoon, maar wel op je Ipad of via google play

Lees meer over het belang van leren programmeren

meer gratis leuke apps voor kinderen op de basisschool