We zijn gelukkiger als we meer tijd en aandacht besteden aan onze sterke punten en minder aan het herstellen van onze zwakke punten. Dit geldt net zo goed voor kinderen en tieners als voor volwassenen. Hoe concentreer je meer op de talenten van een kind.

Ouders en leerkrachten besteden traditioneel meer tijd en energie aan het focussen op de zwakke punten van kinderen dan op hun sterke punten. Ze fixeren zich op de laagste cijfers in tegenstelling tot de gebieden met de hoogste interesse en prestatie. Extra bijles en coaching zijn slechts twee voorbeelden van gebieden waar we kinderen een duidelijke boodschap meegeven: “Je bent nog niet goed genoeg en daar moeten we iets aan doen.”

Als volwassenen weten we dat meer tijd besteden aan dingen die we niet leuk vinden, niet leidt tot een gelukkiger leven. En toch vragen we dit vaak wel van kinderen.

Talenten van een kind

Psycholoog Lea Waters zegt het zo: “Of we nu willen of niet, we brengen meer tijd door in de fix-it-modus met onze kinderen. We besteden meer tijd aan het corrigeren van wat er mis is – door te focussen op zwakke plekken, hun fouten en wat eraan ontbreekt.”

Werk aan een growth mindset

Veel kinderen krijgen de boodschap te horen dat van hen verwacht wordt dat ze op  alle  gebieden uitblinken en dat zwakke plekken er niet mogen zijn.  Gezond verstand en onze eigen levenservaring vertellen ons dat perfectie op alle gebieden geen realistisch of haalbaar doel is, en toch blijft onze cultuur de tegenovergestelde boodschap naar jonge mensen sturen. En hoewel er enkele academische basiscompetenties zijn die kinderen moeten beheersen, kan deze hyperfocus op zwakheden leiden tot negatieve resultaten, waaronder gevoelens van waardeloosheid, onverschilligheid, depressie en angst.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat veel van de angst en stress die onze jeugd voelt, kan worden verlicht als we overschakelen van een ander model, waarbij onze focus niet ligt op wat er mis gaat, maar zicht richt op kracht en talent. Waarbij we ons concentreren op wat goed gaat met een kind.

Identificeer en definieer de kracht

Het veld van de positieve psychologie heeft bewezen dat kinderen de beste kans hebben om gelukkige en gezonde volwassenen te worden als we hen begeleiden om zich te concentreren op hun sterke punten en deze te gebruiken in plaats van te proberen voortdurend zwakke punten op te lossen. Een focus op sterke punten kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten en hun vooruitzichten verbeteren, wat hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot betere resultaten op alle gebieden, zelfs op zwakkere.

Hier zijn een paar manieren waarop we ons kunnen concentreren op de sterke punten van kinderen:

1. Omarm uniekheid

Praat er over hoe ieder van ons uniek is. We hebben allemaal verschillende sterke punten. Besteed tijd aan het identificeren van iemands unieke persoonlijkheid en karaktereigenschappen.

2. Niet vergelijken

Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is.”
—Albert Einstein
Vergelijk kinderen niet met hun broers en zussen of met andere kinderen.

Uitgaan van verschillen versus omgaan met verschillen

3. Praat over sterke punten

Praat met een kind over sterke punten. Als ouders, leraren of iemand anders die met kinderen werkt, kun je een positieve invloed hebben op jongeren door te leren praten over jouw eigen krachten en die van kinderen.
Je hoeft geen getrainde expert te zijn in het beoordelen van sterke punten om dit gesprek te voeren. Als je je bewust wordt van enkele van de belangrijkste vragen die je moet stellen, ben je beter in staat kinderen te helpen hun natuurlijke talenten en gaven te identificeren. Hier zijn enkele vragen waarmee je rekening kan houden bij het bepalen van de sterke punten van een kind:

  • Wat zorgt ervoor dat een kind opgewonden raakt? Welke gespreksonderwerpen houden hem of haar bezig?
  • Wat zijn de dingen die zijn of haar aandacht het langst vasthouden?
  • Zijn er geluiden of woorden waar hij of zij meer op reageert dan anderen?
  • Is hij of zij genereus? Hoe laat hij of zij dit zien?
  • Toont hij of zij medeleven? Is hij of zij zorgzaam of grappig?

4. Wijs op sterke punten

Als er iets gebeurt, probeer je dan te concentreren op iets wat goed gaat. In plaats van direct door te gaan naar wat je van nature verkeerd ziet gaan.  Benoem wat je ziet en koppel daar een kracht aan.
‘Je hebt me echt aan het lachen gemaakt door de manier waarop je dat verhaal vertelde. Ik hou van je humor.”
“Ik zie dat je lang met de rekensommen bent doorgegaan, ook al was het moeilijk voor je. Je hebt vastberadenheid getoond.”

“Het bemoedigende briefje dat je op mijn kussen achterliet, maakte mijn dag goed. Ik waardeer je zorg.”

Wanneer kinderen horen dat een van hun karakter krachten wordt opgemerkt en erkend door anderen, zullen ze die eigenschap meer willen inzetten. Het bouwt ook hun vertrouwen in zichzelf op. Dit helpt vervolgens weer op het beter te doen op andere vlakken.

Als we kinderen willen opvoeden die bloeiende volwassenen worden die hun unieke pad vinden en een positieve bijdrage leveren aan de wereld, moeten we hen helpen hun sterke punten te identificeren en hierop te focussen.

Bron: sunshine-parenting.com